Напишете дума/думи за търсене

7 средства срещу отекли крака

Всеки знае какво е подпухване. Но да задържаш вода (едема), е сериозен проблем. Дължи се на задържането на течност в тъканите, но проличава по отоците на ръцете и най-вече на краката. Може да се дължи на дълго стоене в неудобна поза или на солена храна. Случва се преди менструация и по време на бременност. Може да е и заради приема на някои лекарства - за високо кръвно, за диабет, стероиди, естрогени, противовъзпалителни.

По-опасно е, ако отоците се дължат на слабо сърце, цироза, болни бъбреци, нисък албумин, запушени вени и лимфи, съсиреци, алергии, изгаряния и инфекции. В тези случаи са подкожни и при натиск на отеклото място с пръст остава вдлъбнатина. В най-тежките случаи има и задъхване и болки в гърдите. Те са признаци на белодробна едема и спешно е нужен лекар.

Има 6 по-безобидни причини за едема. Те са:

1. Лоша храна

Готовите храни спестяват готвенето, но в тях има много сол и мазнини. Претоварват черния дроб и бъбреците.

2. Много сол

Излишъкът на сол води до задържане на вода, която се отцежда в празните зони между тъканите. Бъбреците се справят с малък излишък на сол и правят урината по-солена. Но ако ядете солено всеки ден, едемата става хронична. За да се освободите от солта, пийте повече вода.

3. Обезводняване

Настъпва при често уриниране, силно потене, повръщане, диария, висока температура. А може да е и защото не приемате достатъчно течности (вода, чай, сокове) и течни храни (супи).

4. Дефицит на витамин В6

След 2-месечен прием на витамин В6 всеки ден едемата преди менструация изчезва. Витаминът се съдържа в рибата, месото, картофите, листните зеленчуци.

5. Дефицит на магнезий и/или калий

И двата минерала са електролити с много важна роля в химията на организма. Спадът в нивата им води до сериозни отоци.

При подуване се движете повече. Мускулите ще изпомпат излишната вода към бъбреците. Легнете и вдигнете крака над равнището на сърцето 3-4 пъти през деня или нощем, докато спите. Има и природни диуретици.

1. Глухарче

До 5 часа след изпиването на чай от корени на глухарче уринирането се увеличава значително.

2. Глог

В плодовете му има ензими, които повишават нивото на солта в урината, но намаляват пикочната киселина в нея.

3. Хвощ

Мощен диуретик, действащ като медикамента хидрохлортиазид, но без да изхвърля заедно с урината и ценни електролити.

4. Хвойна

Плодчетата й лекуват инфекции на бъбреците и пикочните пътища. Увеличава урината, без да намалява нивото на калий в организма.

5. Зелен и черен чай

Кофеинът в чая има диуретичен ефект. Той се проявява само час-два след изпиването на чаша чай. Най-добре е да се изпият 2-3 чаши.

6. Магданоз

Във вид на чай стимулира бъбреците и лекува пикочните пътища. Бременните да го избягват.

7. Хибискус

Чаят от листата му действа диуретично. Снижава натрия, но не и калия в тялото.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X