Напишете дума/думи за търсене

Какво казва цветът на урината за здравето

Съвсем нормално приемаме уринирането като част от работата на организма ни и почти никога не се вслушваме в „гласа” на тази телесна течност. Истината е, че урината може да ни каже доста важни неща за здравето.

Промяна в честотата и количеството

Честотата е едно от важните неща, за които трябва да следите при уриниране. Няма нужда да изпадате в паника, ако в един ден ходите повече пъти до тоалетната от друг. Но ако промяната в честотата на уринирането се проточи във времето, не е лошо да потърсите доктор. Може да сте се сдобили с възпаление или инфекция на уринарния тракт, да имате свръхактивен пикочен мехур, диабет или да сте бременни. Ако пикаете по-често, но в по-малки количества, не е изключено да е сигнал за дехидратация. Освен това може да е причина за инфекция на уринарния тракт или да е следствие от прием на лекарства.

Миризма

Ако усетите засилена миризма на амоняк, докато уринирате, може да е сигнал за дехидратация. Ако усетите миризма на мухъл, това може да е индикация, че имате проблеми с черния дроб или с метаболизма. Сладкият мирис на урината сигнализира за диабет.

Плътност

Ако урината ви е мътна, може да означава, че имате камъни в бъбреците. Ако пък е пенеста, може да се преведе като натрупване на протеини, което със сигурност представлява потенциален проблем с бъбреците.

Промяна в цвета

оранжев: това може да се дължи на консумацията на оранжеви храни, които са богати на каротин. Също така на приема на антибиотици, химиотерапия, хапчета за разреждане на кръвта.

кафяв: ако урината ви е тъмнокафява, като черен чай, може да означава, че имате проблеми с бъбреците и с черния дроб. Светлокафявата урина може да се дължи на консумацията на ревен или леща. Разхлабителни медикаменти, лекарства против мускулна треска, таблетки против малария и някои антибиотици.

синьо-зелен: ако видите такъв цвят урина, смело може да обвините аспержите. Виновници може да бъдат лекарства против гадене, киселини и някои мултивитамини.

червен/розов: урина с такъв цвят може да сигнализира за инфекция, рак, камъни в бъбреците или пикочния мехур или заболявания на черния дроб, отравяне с живак или олово. Но причината може да е в анестетици, слабителни или антидепресанти. Не е изключено да се наблюдава такъв цвят на урината след прием на горски плодове или на цвекло.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X