Напишете дума/думи за търсене

От кои храни потта мирише по-лошо

"Изпотяването е необходимо за оцеляването ни. Потта охлажда тялото благодарение на процеса на изпаряване на водата и по този начин предпазва организма от прегряване. Тялото за разлика от човека не се интересува от миризмата, която потта излъчва. А дали тя е поносима, или зловонна, има значение не само хигиената. Това, което сме яли, също оказва значение", обяснява д-р Райна Стоянова -

Защо е така, се разбира от механизма, по който тялото изпълнява важната си функция да поддържа относително постоянна температура.

Потенето е процес на отделяне на течности, секретирани от потните жлези в кожата на бозайниците. Изпотяването е основният начин за терморегулация на топлокръвните видове.

При хората се срещат два основни типа потни жлези: екринни и апокринни.

Екринните потни жлези са около 1,6 - 4 млн. на брой и са пръснати по цялото тяло.

Най-гъсто са

разположени

по дланите

и стъпалата,

а с най-ниска плътност са по бедрата. Инервацията (управлението) на тези жлези се осигурява от постганглионарни симпатикусови влакна чрез невротрансмитера ацетилхолин. Тази регулация се контролира от център в хипоталамуса – малка структура, разположена в основата на междинния мозък.

Екринните потни жлези играят важна роля в терморегулацията и запазването на електролитния баланс. От друга страна, течната съставка на потта допринася за образуването на водно-липидна мантия по повърхността на кожата, а някои компоненти на потта (например натриеви йони, млечна киселина, урея) подобряват хидратирането на роговия слой на кожата и участват в осигуряването на фини тактилни усещания.

Апокринните жлези са разположени в няколко зони – под мишниците, в слабините, около половите органи и ануса, около пъпа, външния слухов проход. Модифицирани апокринни жлези са тези по мигления ръб на клепачите и ареолите на гърдите. Апокринните жлези са по-големи от екринните и са изградени от секреторна част, която е разположена в дермата или подкожната мастна тъкан.

Те секретират непрекъснато минимално количество пот - без мирис и с рН между 5 и 6,5.

Потта от

апокринните

жлези е богата

на холестерол,

триглицериди, мастни киселини, сквалени, андрогени, въглехидрати, амоняк, железни йони. При хората функцията им не е съвсем ясна, но при животните участват в поведенческите реакции, сексуалното привличане и териториалното маркиране. Предполага се, че при хората участват в обонятелната комуникация.

Съществува и трети тип потни жлези - апоекринни, които се срещат в аксилите на възрастните хора, но ги няма при децата. Те имат морфологични и функционални характеристики едновременно на екринни и апокринни жлези.

Отсъстват при децата, защото се развиват по време на пубертета. Количеството на секретираната от тях пот може да бъде 10 пъти повече от това на екринните жлези. Броят на апоекринните жлези е по-голям при хора, които страдат от обилно до патологично обилно изпотяване.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X