Напишете дума/думи за търсене

Десет начина да се отървем от миризливите крака

Гъбичните инфекции и стресът могат да провокират интензивно потене, което е добре дошло за бактерията, която причинява лошата миризма.

От нея доста страдат стъпалата, които даряват с дискомфорт не само нас, но и околните. Как да се отървем веднъж завинаги от „благоуханието“ на краката си.

Махнете „развъдниците“ на бактерии

Повечето бактерии, които причиняват зловонието на стъпалата, се крият в ноктите и в загрубелите участъци около петите и възглавничките. Не забравяйте да ги почиствате редовно с пемза, да киснете краката във вода със соли и да режете ноктите.

Избърсвайте пространството между пръстите

Педикюристите препоръчват да подсушавате пространството между пръстите след душ. Прекомерната влага може да причини гъбична инфекция.

Направете си чай за краката

Танините, които се съдържат в листата чай, изтребват бактериите и намаляват потенето. Правете всеки ден следната баня: сварете 3 ч.л. чай в 1 л вода. След това изсипете 2 л студена вода и киснете краката си за 15-30 мин.

Овкусете с оцет

Оцетът не е приятел само на салатите, но и на стъпалата. Смесете 0,5 л оцет с 200 мл хладка вода. Накиснете краката за 20 мин, а след това ги оставете да изсъхнат, без да ги избърсвате.

Използвайте етерични масла

Лавандуловото масло е перфектно срещу лоша миризма. Освен че я премахва, има и бактериален ефект. Масажирайте стъпалата с 4 капки от маслото или си направете баня, като сложите 2 капки от него в 3 л вода. Киснете стъпалата 10-15 мин.

Перете чорапите обърнати

По този начин ще може по-старателно да изчистите кожните клетки и бактериите. Важно е да не носите синтетични чорапи.

Ходете боси у дома

Когато вървим, чорапите събират бактериите от пода, които веднъж влезли в досег до по-влажна среда, започват да се размножават.

Купете козметика за крака

Специализираните помади намаляват потенето на стъпалата. Нанасяйте вечер след баня на суха кожа.

Дезинфекцирайте обувките

Потапяйте стелките и връзките в антисептичен разтвор и избърсвайте с дезинфектант вътрешността на обувките.

Пазете обувките сухи

Ако ви е навалял дъждът, а много държите отново да излезете с любимите си чепици, преди да прекрачите прага, сложете в тях смачкани вестници. Те ще абсорбират влагата. Ако пък не сте фенове на пресата, използвайте сешоар, но не излизайте с мокри обувки.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X