Напишете дума/думи за търсене

5 знака, че сме на ръба на бърнаут

Липсата на равновесие у нас може да причини страшни неща.

Когато емоционалният стрес, стресът в работата, финансовият стрес и изобщо стресът от начина ни на живот започнат да се трупат, това безпроблемно може да се превърне в гореща бъркотия, която просто чака да се случи.

Когато тези натоварвания достигнат точката на кипене, това често води до екстремен бърнаут (прегаряне в работата – бел.а.), умора и депресия. Все състояния, от които възстановяването може да бъде цяло приключение. Ето защо е важно да се наблюдават знаците, преди да изпепелим.

На енергично ниво може да се появят атаки на тревожност, липса на трезва преценка, объркване, чувство на неудовлетвореност и промени в настроението.

Физическите симптоми могат да се проявят в кожни състояния, мускулно напрежение, болки в корема, лошо храносмилане и общо усещане за умора.

Как да разберем дали сме на ръба на бърнаут?

1. Сънувате, че търсите нещо, което не може да намерите или е изгубено

Сънищата, в които търсите и намирате нещо, често са индикация, че трябва да забавите темпото и да намерите известно време за почивка. Този сън означава, че имате няколко дини под мишница и ви е трудно да държите главата си над водата.

2. Претърпявате дребни инциденти

Ако постоянно си удряте крака в спалнята или при всяко готвене се сдобивате с ново изгаряне, това може да означава, че трябва да спрете да мислите за хиляди неща в секунда. Ако установите, че за пореден път сте със синина на бедрото от блъскане в поредната мебел у вас, може би е знак да забавите малко темпото.

3. Забравяте за ангажиментите или обещанията, които сте дали

Ако забравяте за уговорки или не спазвате обещанията си, може да е знак за претовареност. Докато е съвсем нормално да забравяте за нещо от време на време, ако това се случва постоянно или забравяте важни неща, може да се окаже знак, че сте на ръба на нервна криза.

4. Чувствате се претоварени и подценени

Когато казвате "да" на всички и всичко, може в даден момент да стане трудно да откажете. В крайна сметка, да правите неща, за да угаждате на другите и винаги да казвате "да" на всички освен на себе си, може да ви накара да се почувствате подценени и претоварени. Това от своя страна може да доведе до чувство на тревожност и може да ви накара да неглижирате вашите цели. Ако усетите, че се чувствате по този начин, разчистете малко графика си и отделете повече време за себе си.

5. Нещата, доскоро са ти носили радост, вече не го правят

Ако обичате да готвите, но смятате, че това се е превърнало в задължение, или ако обичате да ходите на йога, но усещате всяко стъпване в залата като бреме, това може да се дължи на факта, че правите твърде много неща в ежедневието си и следователно сте загубили енергията и ентусиазма си. Ако хобитата, които доскоро са ви носили удоволствие, сега са ви в тежест, може би е време за почивка и презареждане на батериите.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X