Напишете дума/думи за търсене

Спъни емоционалната нестабилност, докато е време

Веднъж сме тъжни, друг път сме раздразнителни и свадливи. Усещаме се по-нервни и емоционално нестабилни. Какво да направим, когато усетим, че излизаме от контрол, съветва психологът Магдалена Ангелова.

Време за себе си

„Когато усетим в нас напрежение, не се чувстваме щастливи, означава че в нас има натрупване, преумора от прекалено много ангажименти или отговорности, от застояване в позицията на стреса. Не си даваме достатъчно време само за себе си, без да се чувстваме длъжни и ангажирани да свършим нещо за мъж, деца, работа, домакинство. За да се самоспасим, е добре да опитаме да направим нещо различно, което да ни извади от стандартността на ежедневието ни. Може да планираме пътуване, разходка сред природата, да поиграем с деца, оставяйки настрана възрастните и сериозни хора, с които общуваме всекидневно. По-добре е да изпуснем парата дори за миг, отколкото тя да се трупа и да се превърнем във врящ чайник“, обяснява психоложката. Подходящи занимания за разклатените ни нерви са спорт, йога или танци. Благодарение на тях увеличаваме производството на хормона на щастието и постигаме емоционална лекота.

Положителност в края на деня

Ако преди да заспим погледнем свършеното, ще видим в колко неща сме били полезни за себе си, за работата, за близките си през изминалото денонощие. Не трябва само да се фокусираме върху това, което сме пропуснали, защото така само трупаме тревожност и стрес.

Друг помощник за разклатените нерви е благодарността. „Ако всеки ден благодарим, че сме здрави, че имаме семейство и верни приятели, че работим точно тази работа, че изпитваме хубаво чувство и че сме добре финансово, ще започнем да излизаме от обръча на нервността“, категорична е Маги.

Не е лошо понякога да се сещаме и за думите на Джон Холмс, че няма по-добро упражнение за сърцето от това да се наведеш и да повдигнеш някого. Помагайки на някого за нещо, ще активираме усещането си за радост, ще изпитаме чувство на задоволство и щастие и ще изместим фиксацията от собствения си проблем.

Писмо до себе си

В това писмо може да напишем причините, които ни натъжават или гневят, да споделим защо ни боли, да излеем негативното, което е блокирано в нас, и то с най-гадните думи. „Прочетете го на глас, изразете емоциите си не само с вокална интонация, но и с мимики, а после изгорете листа. И тъй като е време да пуснете в себе си нещо ново и позитивно, напишете друго писмо, в което споделете от какво имате нужда и какво ще ви зарадва. Така ясно ще видите пълната картина на вашето щастие и ще опишете стъпките, с които да постигнете желаното“, съветва Магдалена Ангелова.

Друга самотерапия е да напишем приказка за нашата мечта, в която сме главен герой. Задължително е фабулата й да се съсредоточи върху това какво искаме да ни се случи в следващата седмица или месец. Това ще изостри сетивата ни да започнем да материализираме фантазиите си.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X