Напишете дума/думи за търсене

Психологът Маги Ангелова: Ако завиждаш, Facebook ти вреди

Обикновено решаваме да влезем за малко във Facebook, но оставаме за дълго и така един ден сме си направо зависими. От друга страна, там се информираме бързо и лесно за всичко ново. Повече плюсове или минуси ни носи Facebook, обяснява психологът Магдалена Ангелова.

Краде от времето с близките ни

В наши дни животът върви така, че в един момент дори да не искаме, се чувстваме принудени да имаме профил във Facebook или в „синьото чудовище“, както някои го наричат. Без да осъзнаваме, когато той стане част от живота ни, намаляваме реалния контакт с приятели, дори с партньора. А като излезем на кафе, често приятелите ни обръщат повече внимание на телефона си, отколкото на нас.

Най-притеснителното при общуването в интернет и Facebook е, че загубваме живия език, емоциите чрез споделянето, говоренето и с времето речта ни ще обеднее. Вече започваме да използваме по-малко думи, да правим езика по-кратък. Освен това писането, постването и гледането какво се случва с чуждите страници е пасивен вид общуване“, казва Ангелова и го сравнява с Big Brother. Защото чрез Facebook все надничаме в мислите, пътуванията и преживяванията на другите.

Претрупваме мозъка си с информация

Установено е, че като получаваме толкова много информация, както се случва от Facebook, се намалява концентрацията на вниманието и в един момент може да не сме способни да запомняме толкова неща, колкото преди. При подобно системно натоварване мозъкът ни започва да изхабява своята сила, да работи на по-забавени обороти, що се отнася до преработване на информацията. Това може да доведе до хронична преумора или до главоболие. А и се появява едно чудене коя информация в интернет е достоверна и коя е чиста лъжа. Това подсъзнателно повишава тревожността и несигурността ни. Друг неприятен момент е опасността от скритите лица във Facebook. Там всеки може да сложи различна от неговата снимка, както и други данни. А това да подлъже и провокира нас и децата ни.

Друг негатив е, че много хора като получат съобщение на телефона си, че имат известие във Facebook, независимо какво правят, веднага проверяват какво се случва в социалната мрежа. Това развива зависимост и генерира нервност.

„Доброто на социалната мрежа е, че поне информацията в нея е по-позитивна, за разлика от тази в масовата преса, която промотира всякакви страхове. Facebook въздейства на настроението с красиви картини или хубави пожелания. Това е вид програмиране към удоволствието, към радостта, към припомнянето, че има добро, че може да си благодарим, че може да прочетем нещо, което да е градивно за нас“, обяснява Ангелова.

Психологът Магдалена Ангелова, личен архив
Психологът Магдалена Ангелова, личен архив
Място за почивка и разнообразие или за завист и тъга

„За всеки един човек Facebook е това, което е той самият като нагласа към живота, като психично съзряване и мъдрост“, убедена е психоложката. Ако снимките от пътуванията и преживяванията на другите ни радват чистосърдечно, стимулират ни, дават ни мечта, идея и хъс как да се развиваме, Facebook ще ни е от полза. Но ако само завиждаме на другите, не правим нищо да променим живота си, а се дразним и самосъжаляваме, Facebook само ще ни навреди.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X