Напишете дума/думи за търсене

Забранените неща във Facebook

Социалните медии създават свят, който е по-отворен и по-свързан, като дават възможност на хората да споделят най-важните моменти от живота си със своите семейства, приятели и социални групи. Тъй като все повече хора се свързват с другите чрез Facebook, от първостепенно значение е те да се чувстват в безопасност, когато използват платформата.

Как Facebook защитава безопасността на непълнолетните?

Facebook изисква всеки, желаещ да създаде свой профил, да има навършени 13 години. Когато Facebook разбере за профил, представляващ дете под 13-годишна възраст, профилът, както и цялата информация, свързана с него, се изтриват незабавно.

Facebook също така предоставя набор от информационни материали за тийнейджъри и техните родители и учители по отношение на онлайн безопасността. Тези материали дават възможност на потребителите да се предпазят от получаването на нежелано съдържание, нежелани контакти и онлайн тормоз. По отношение на тийнейджърите Facebook предприема допълнителни предпазни мерки. Например платформата защитава личните данни на непълнолетните – информация за връзка, училище или рождена дата – да не излизат при търсене в публичната база данни.

Полезна информация относно мерките за защита и безопасност може да намерите на Facebook.com/safety.

За да защитибезопасността на своите потребители, Facebook създаде стандарти за съдържание (Community Standards). Целта е да се намери равновесието между предоставяне на възможност на потребителите да изразят себе си и допринасяне за създаването на една приветлива и безопасна за всекиго среда.

Какво не е позволено във Facebook?

• Голота – Facebook ограничава показването и разпространението на голи изображения, защото някои аудитории са чувствителни към този тип съдържание – особено поради културните си разбирания или възраст.

Език на омраза (Hate speech) – Facebook премахва реплики и коментари, чието съдържание директно напада хора на база тяхната раса, етническа принадлежност, националност, религия, сексуална ориентация, пол и полова идентичност, увреждания. Организации и хора, посветени на насърчаването на омраза срещу тези групи, не се допускат във Facebook.

Насилие – Facebook премахва графични изображения, когато те се споделят за садистично удоволствие или с цел възхвала на насилието. В много случаи обаче, когато хората споделят този тип съдържание, те го осъждат и повишават информираността за него. Важно е такова съдържание да се споделя отговорно и да се предупреждава аудиторията за изображения, съдържащи насилие.

Криминална дейност – Facebook премахва съдържание, деактивира профили и работи съвместно с органите на реда и закона в случаите, когато смята, че съществува реален риск от физическа вреда или директна заплаха за обществената безопасност.

Когато смятате, че конкретно съдържание във Facebook нарушава гореописаните стандарти за съдържание, можете лесно да го докладвате, като кликнете в горния десен ъгъл на въпросната публикация.

За да научите повече за стандартите за съдържание, посетете Facebook.com/communitystandards.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X