Напишете дума/думи за търсене

Десетте най-големи човешки слабости

Основните човешки силни и слаби страни са свързани с това как работи умът. Нашият мозък ни позволява както индивидуално, така и като вид, да се изправим пред несгоди и да сътворим впечатляващи подвизи.

Много от нашите слабости като хора са свързани с начина, по който управляваме умствените си ресурси.
За това как гледаме на миналото, как се позиционираме в настоящето и как се проектираме в бъдещето.

Точно както някои чувства и нагласи се засилват, слабостите на хората често са пречка за постигане на целите ни, независимо от културата, социалната класа или етническата принадлежност.
Слабостите са ограничаващи чувства и нагласи. Те забавят напредъка, защото водят до изтощителни и неизгодни перспективи от психологическа гледна точка.

1. Страхливост
Това е, когато позволим на страха да надделее в трудни и рискови ситуации. Това води до липса на смелост, решителност и воля.
Изправянето пред опасност е не само за смелите, но и за разумните. Страхливец си, когато не поемаш разумни рискове или когато се отказваш от това, което искаш, от страх.

2. Егоизъм
Тази черта може да се класифицира като една от слабостите на хората и не толкова като дефект. Тя е характерна за тези, които се чувстват лишени от нещо. Те се страхуват да дадат всичко от себе си, защото погрешно вярват, че това ще ги остави празни. Или са убедени, че заслужават повече от другите, защото се нуждаят от това.

3. Антипатия
Тази черта се изразява като чувство на отхвърляне, неодобрение или презрение към другите. Етимологично идва от гръцката дума антипатос, което означава „силни негативни чувства към някого”.
Подобна вражда предполага неспособност да се разберат и уважат другите, както и усещане за превъзходство, вдъхновено от незаинтересоваността за стойността на другите.

4. Липса на концентрация
Липсата на концентрация пречи да се фокусираме върху чувствата, идеите и целите си. Затова обикновено това води до тривиален и разпръснат живот.

5. Недоверие
Недоверието към всичко и всички се корени в несигурността.
Може да се страхувате от света, защото се чувствате неспособни да преодолеете неговите трудности и превратности. Изпитвайки недоверие към другите, вие не се доверявате на собствената си сила.

6. Нетърпение
Неспособността да се чака е характерна за съвременната епоха.
Бавността или липсата на напредък причиняват безпокойство и нервност, свързани особено с бъдещето.


7. Завист
Това е свързано с дистрес, причинен от постиженията на други хора. Хората всъщност не завиждат на нечии добродетели или успехи, а на чувството на удовлетворение, което носи на тези, които ги имат или получават.

Завистта е слабост, защото предполага фокус, насочен повече към живота на другите, отколкото към собствения. Щастието на другите прави собственото ни нещастие по-очевидно.

8. Недоволство
Това е неспособността да се изяснят претърпените щети. Както показва самата дума, едно и също чувство се изпитва отново и отново, което в този случай е огорчение.
Това е слабост, защото е свързана със стагнацията на емоциите. Ако не ги адресираме и обработим, те ще продължават да вредят.

9. Зависимост
Въпреки че всеки зависи до известна степен от нещо или някого, зависимостта е отличителен белег на отношенията, които някои хора установяват не само с околните, но и със света като цяло.
Зависимостта ни ограничава до такава степен, че възлагаме голяма част от нашите нужди, желания и отговорности на друг човек. По този начин губим осезаема част от контрола, който имаме върху това, което се случва с нас, и това улеснява чувства като безпомощност.

10. Инат
Решителността и упоритостта са едно, а инатът съвсем друго. При него надделява детинското желание да наложим волята си или да се постигне нещо желано на всяка цена, въпреки всичко.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X