Напишете дума/думи за търсене

7 знака, че сте добър родител

Всички родители се опитват да бъдат перфектни за децата си. Някои са строги, други не, но всички правят това, което смятат за правилно. Въпреки това много често мама и татко забравят кои са най-важните неща за децата им.

Кои са основните знаци, които показват, че сте наистина готин родител?

1. Детето споделя проблемите си с вас
Чудесно е, когато синът или дъщеря ви разказват за техните успехи и постижения. Но за тях е много по-важно да могат да ви разкажат за проблемите си. Децата трябва да разберат, че могат да се случат различни ситуации и че няма нищо лошо в грешките, които правят.

2. Не мислите, че добрите оценки са всичко
Ако детето ви получи лоша оценка в училище, не трябва да се страхува да ви каже. Уплашените деца често крият оценките си и изпадат в паника, когато смятат, че родителите им могат да разберат. Добрите родители могат да обяснят на децата си, че е важно да са добри в училище, но знанията са наистина важни, а не оценките.

3. Личното пространство на всеки се уважава в семейството
Много родители учат децата да почукват на вратата, преди да влязат в стаята. Но самите родители невинаги спазват това правило. Правилата в семейството трябва да бъдат еднакви за всички. Уважавайте личното пространство на децата си и те ще направят същото за вас.

4. Не критикувате детето
Добрите родители не критикуват децата си и не ги наричат глупави, дебели или мързеливи. Тези думи карат малчуганите да се чувстват несигурни за дълго време, може би дори завинаги. Изберете думите, които използвате внимателно и кажете точно това, от което сте разочаровани, но не ги обиждайте.

5. Признавате грешките си и се извинявате
Всеки прави грешки - деца и възрастни. Въпреки това повечето родители забравят, че те не само трябва да научат наследниците си да се извиняват, но и да им показват как да го правят. Ако сте сгрешили, не се срамувайте да се извините на детето си. Човек, който може да признае своите слабости, е силна личност.

6. Не налагате интересите си на децата
Малчуганите трябва да правят нещата, които харесват, а не нещата, които вие харесвате. Чудесно е, ако бащата като малък е играл футбол и синът му също обича този спорт. Но е възможно вашето дете да има интерес към музиката или към танците. Научете се да забелязвате талантите на наследниците си и не им налагайте мечтите си.
Добрите родители насърчават децата да се развиват и им помагат да растат като щастливи хора, които правят това, което ги привлича.

7. Доверявате се на думите на децата
Това е ситуация, която се случва много често. На родителската среща учителят казва на майката или бащата, че детето им се е държало лошо. Разгневеният родител не се опитва да разбере подробности за ситуацията, прибира се и започва скандал. Но преди да крещите, по-добре е да попитате хлапето за неговата гледна точка. Може би изобщо не е виновно и всъщност да се нуждае от вашата помощ, за да се справи със ситуацията.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X