Напишете дума/думи за търсене

Уроци, на които майката е добре да научи момиченцето си

Прекарва безсънни нощи до леглото й, утешава я винаги, когато се чувства тъжна, и я подкрепя в каквото и да е. Има много неща, които една любяща майка прави за малката си принцеса. Една от най-важните мисии, която майката на дъщеря има, е да научи момиченцето си на смислени житейски уроци, които могат да й помогнат да стане по-силна и по-щастлива, когато порасне.

Какви са препоръките на детските психолози към родителите, насочени към житейските уроци, на които една майка трябва да научи дъщеря си още от малка.

1. Помогнете й да осъзнае, че „не“ винаги е приемлив отговор
Повечето родители учат децата си да бъдат учтиви и да уважават другите хора, като същевременно избират най-добрите думи, за да изразят чувствата си, и да не обиждат другите. Това е правилното нещо, което трябва да се направи, разбира се, но ние също трябва да научим децата си да казват ясно „не“, когато го чувстват.
За съжаление, много деца са обект на всякакъв вид злоупотреба - от психологическа до физическа - по целия свят. Експертите смятат, че да научите детето си да казва „не“ е от решаващо значение за гарантирането на неговата безопасност. Разговорите, пречупени през различни житейски сценарии, при които на дъщеря ви може да се наложи да заяви ясното и категоричното си „не“, може да ви помогне изрично да й покажете, когато е напълно приемливо да казва „не“, без да се налага да й обяснявате повече защо.

2. Научете я да оценява красотата си и сама бъдете добър пример за подражание
Според експерти една от причините малките момичета да са недоволни от телата и от външния си вид е, когато имат майка, която е прекалено загрижена за собственото си тегло. Вследствие на това дъщерите на тези майки могат да започнат да се срамуват от тялото си, което може да доведе до ниско самочувствие, проблеми с храненето и дори депресия.
Затова винаги, когато сте на път да кажете на глас, че сте натрупали килограми и изглеждате "ужасно" в присъствието на вашето момиченце, помислете как това може да се отрази на нейното самочувствие. Вместо това се опитайте да намерите нещо, за което да похвалите тялото си, и дайте добър пример на дъщеря си, който тя да следва.

3. Кажете й, че е напълно нормално да поиска помощ
Положителният образ на силна жена, която може да направи всичко, съществува вече от десетилетия. Но понякога искането на помощ е просто необходимо. Някои деца се разочароват лесно и са склонни да се отказват твърде скоро, мислейки, че просто не могат да се справят по-добре. Други пък са истински перфекционисти и няма да поискат помощ от възрастен, а ще продължат отново и отново да се опитват и да се провалят, а това ще им носи ненужно страдание.
Опитайте се да обясните на дъщеря си, че молбата за помощ не е признак на слабост или некомпетентност, а просто знак, че е човек.

4. Научете я да създава собственото си щастие, вместо да го търси
Ниската самооценка може да доведе до ситуация, в която човек постоянно ще търси одобрение и любов от други хора, за да се чувства щастлив. В дългосрочен план това може да доведе до вредни взаимозависими отношения, при които единият партньор става напълно зависим от нуждите на другия и продължава да прави жертви.
Опитайте се да помогнете на дъщеря си да осъзнае, че тя е абсолютно способна да създаде собственото си щастие и че източникът на високо самочувствие и увереност се крие вътре в нея, а не в околния свят. Експертите по родителство споменават няколко навика и действия, които са пряко свързани с щастието, и препоръчват да се опитаме да насърчим децата си да се придържат към тях в ежедневието:

• Позитивно мислене
• Практикуване на благодарност и оценяване на нещата, които правим един за друг
• Забавление
• Намиране на радост в ежедневните неща
• Редовни упражнения и здравословно хранене
Каквито и уроци да се опитвате да преподавате на децата си, не забравяйте, че те ще копират вашето отношение и поведение, така че да бъдете добър пример за подражание е много важно.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X