Напишете дума/думи за търсене

9 родителски грешки, които може да съсипят бъдещето на детето

Всеки, който отглежда деца, прави грешки. Възрастните хора далеч не са перфектни и невинаги може да разберем как изглеждат нашите действия отстрани и как ще се отразят на бъдещите поколения. Някои методи за възпитание на деца причиняват повече вреда, отколкото полза.

1. Наказание на децата пред другите
Понякога майките и бащите се ядосват, крещят и дори наказват децата си пред други хора. В моменти като тези тях не ги интересуват околните, но на децата им пука за мнението на хората около тях. А публичното унижение подкопава самочувствието на хлапетата. Кара ги да се срамуват наистина и им е трудно да го отърсят от това усещане за дълго време.

2. Влияние от миналото
Нещата, които се случват в детството ни, оставят отпечатък върху това какви родители ще бъдем. Разбира се, това не означава, че сме обречени да повтаряме грешките на нашите бащи и майки. Важно е да се поучите от техните недостатъци и да се опитате да защитите наследниците си от тези негативни емоции.
Вече знаем, че телесното наказание има само отрицателни последици. Въпреки това много съвременни родители все още прибягват до този вид наказание и се опитват да оправдаят действията си, казвайки, че родителите им са ги пердашили като малки. Не бива да се опитваме да извиним грешката си, криейки се зад някогашните неправдиви реакции на собствените ни родители. Вместо това трябва да се опитаме да бъдем хората, които ще разрушат това статукво.

3. На една ръка разстояние от обичта
Ако не прегръщаме децата си често и не им казваме, че ги обичаме, те може да се изолират емоционално от семейството. Когато не се вслушваме в техните чувства и мнения или когато сме безразлични, много е вероятно малчуганите да постъпват по същия начин с други хора. Може да им е трудно да бъдат интимни с някого, да се доверят на околните, да се сприятеляват или да създадат семейство в бъдеще.

4. Лоши навици
Родителите са пример за подражание на техните деца. Съществува силна връзка между навиците на майките и наднорменото тегло при децата. За жените, които се опитват да водят здравословен начин на живот, рискът от затлъстяване при децата е 75% по-нисък. Изследователите твърдят, че добрите родителски навици, които оказват положително влияние върху децата, са здравословната диета, редовното спортуване, непушенето и въздържанието от алкохол или приемането му в малки количества.
При малките деца, чиито бащи си играят с тях, има 30% по-малка вероятност да затлъстеят.

5. Свръхкомпенсация
Споменът от старите ни обиди и злопаметност срещу нашите майки и бащи може да доведат до пълна отвращение към техните методи на родителство. Дори когато става дума за нещата, които са направили правилно. В резултат на това, когато създадем собствените си семейства, може стремежът ни да се разграничим като родители от нашите собствени, да отиде твърде далеч.
Например, ако нашите майка и баща са били твърде авторитарни, може да дадем твърде много свобода на нашите наследници. Но дори тази свръхкомпенсация не Е добра за хлапетата: те може да се чувстват изоставени, неглижирани и ненужни.

6. Свръхпозволение или свръхзащита

Много често родителите смятат, че техните синове и дъщери са специални и уникални и се опитват да направят най-доброто, на което са способни. Но за останалия свят те са просто деца. И ако свикнат, че всичко им е позволено, може да израснат като егоистични хора с нереалистично чувство за важност и правота, с които е трудно да се общува.
Неконтролируемите деца ще имат много разочарования в живота извън дома и няма да имат идея как да се справят с тях. В същото време, ако сте като орлици върху малчуганите, това може да накара децата ви лесно да се плашат. В крайна сметка, това може да се изроди в страх от поемането на отговорност или неспособност да излязат извън зоната си на комфорт.

7. Унищожаване на доверието
Разбира се, трябва да има определени правила относно поведението, но децата трябва да са наясно, че може да се доверят на близките си. А доверието на децата (особено на тийнейджърите) е много лесно да се загуби, ако родителите изпуснат контрола над емоциите си и уплашат наследниците си. Това може да доведе до загуба на емоционалната връзка на детето със семейството и усещане за незащитеност.
Децата се развиват по-добре и стават адекватни възрастни индивиди, когато техните семейства са безопасен остров, откъдето може да изследват света спокойно.

8. Агресивно поведение
Децата се научават как да се справят с проблемите, наблюдавайки родителите си, които се борят със собствените си трудности. Понякога несгодите са причинени от хлапетата, а да бъдеш груб или да изразяваш негативни емоции към тях в ранна възраст, може да доведе до проблеми с управлението на гнева.

9. Бягство от техните проблеми
Един от най-добрите начини за „справяне“ с проблема е да се отдалечите и да забравите за него. Но това не означава, че нещата просто ще се решават сами, както вярват много възрастни. След сериозна схватка между родители и деца трябва да опитате да оправите ситуацията - възстановете доверието помежду си.
За да направите това, трябва да се успокоите и да говорите като равни, показвайки уважение към детето си. В началото го чуйте, за да му покажете, че се интересувате от това как се чувства, и се опитайте да видите проблема от неговата гледна точка. След това говорете за чувствата си, обяснете причината, поради която сте се ядосали, и се извинете за реакцията си, но не и за наказанието, ако има такова. Това е начин да покажете на детето, че не сте враг и че може да му се доверите отново.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X