Напишете дума/думи за търсене

Промяната в поведението на тийнейджъра може да се дължи на тези 4 родителски грешки

Детето ви отдавна е в тийнейджърска възраст, започвате да си мислите, че вече знаете всичко за пубертета и че криво-ляво ще се справите във всяка ситуация. Но изведнъж наследникът ви, който смятате вече за почти зрял човек, те изненадва с поредната издънка.

Подобно поведение не е само особеност на възрастта, има вероятност да сте пренебрегнали някоя от 4-те основни потребности на тийнейджъра, които се очаква да бъдат задоволени от родителите.

Сигурност
Каквито и експерименти да прави извън дома, както и да се опитва да моделира собствената си личност, тийнът трябва да знае, че съществува поне една личност, с която винаги е спокоен и защитен. Обикновено това е единият, в най-добрите случаи - и двамата родители. Научно е доказано, че колкото по-сигурен се чувства тийнейджърът, толкова по-малко е склонен към агресия или депресия.

- Авторитетният (не авторитарният) родител трябва да прави 4 неща - да иска, да получава, да отказва, да дава. Пропуснете ли едно от тези действия, порасналато хлапе губи стабилните си ориентири.

- Не издавайте колебанията си. Колкото и да ви манипулира тийнейджърът, бъдете стабилни в убежденията си. Казвайте твърдо "да" или "не" и изпълнявайте обещанията си.

- Поставете му ясни граници, в чиито рамки може да прави каквото си иска, но които не бива да прекрачва.

Уважение

- Решавайте всеки проблем сам за себе си, без да правите обобщения за характера на тийна.

- Даже когато е нетърпим, изслушвайте мнението му и му показвайте, че го обичате.

- Ако не одобрявате поведението му в дадена ситуация, не го критикувайте и не му се подигравайте, а му предложете друга, по-успешна стратегия.

- Никога не обсъждайте проблемите му пред хора, които нямат отношение към тях. Така само го унижавате.

- Оставете го да допуска типичните за възрастта му грешки, за да се учи от опита си. Вкарвайте го в правия път само когато забележите, че е стигнал твърде далече.

Структуриране

- Осигурете му приятна и безопасна обстановка у дома. Задължително е да има своя стая или поне кътче.

- Помогнете му правилно да си разпределя времето. Не се опитвайте обаче да уплътнявате всеки негов миг.

- Гарантирайте му и поне минимални дневни.

- Задайте му житейски параметри. Ако знае, че след като завърши, трябва да кандидатства в университет, след това да работи и да създаде семейство, рано или късно ще съумее да изпълни "програмата", защото я е възприел на подсъзнателно равнище.

Признание

- Не пропускайте да хвалите постиженията му, но не си затваряйте очите пред пропуските му.

- Дайте му възможност за изява и пред външни хора, за да се убеди, че качествата му са обективни. За целта го запишете на извънкласно занимание или му намерете почасова работа.

- Възложете му отговорности. Щом иска да влиза в света на възрастните, нека да се държи като един от тях.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X