Напишете дума/думи за търсене

Кой от тези два вида е по-добрият партньор за нас?

Подобен или допълващ ме? Това е въпросът, който много хора си задават, когато търсят партньор. Докато някои смятат, че противоположностите се привличат, други искат да избегнат конфликтите, които различията могат да причинят на всяка цена.

Истината е, че и двете схващания имат своите плюсове и минуси.
Тези, които смятат, че е по-добре да имат връзка с някого, който е различен и следователно допълващ ги, споделят, че двама подобни раздразнителни индивиди винаги ще си сблъскат рогата.
Тези, които са склонни да търсят партньор, който е подобен на тях, посочват, че рано или късно различията ще се проявят и ще започнат да се образуват пукнатини.

Има и такива личности, които заемат междинна позиция. Според тях няма значение дали партньорът им е сходен или допълващ. Есенцията се състои в правилния баланс: сходни в някои неща и допълващи се в други. Какво казва психологията за това?

Красотата на противоположностите
Когато човек няма много положително мнение за себе си, той често ще бъде привлечен от хора, които са различни от него. Ще видите в другия човек възможност да проектирате върху него вида човек, който бихте искали да бъдете.

Например някой, който чувства, че винаги остава незабелязан, ще се опита да превърне партньора си в много популярен човек.
Има и човеци, които търсят някого, на когото да разчитат, а не някого, с когото да създадат истинска връзка. Те са несигурни и страхливи хора, които се нуждаят от силата на някой друг, за да ги защити или да им даде подкрепата, от която се нуждаят. По принцип това не е непременно нещо негативно, ако помага на човека да расте и узрява. Въпреки това, ако това води до зависимост, това ще създаде много нездравословни отношения.


Подобни или допълващи се?
Науката също се чуди дали е по-добре влюбените да си приличат или да се допълват. Университетът на Канзас извършва проучване с 1523 двойки. Изследователите откриват, че в 86% от случаите подобните двойки издържат по-дълго.

Друго проучване от университета в Мичиган стига до подобно заключение. Очевидно това, което наистина е важно тук, е, че има съгласие, когато става въпрос за аспекти като личност, ценности, нагласи, хобита, консумация на алкохол и използване на технологии.

Всичко изглежда показва, че понякога хората са привлечени от това, което е различно. Това предизвиква известно любопитство у тях и те го виждат като възможност да изследват нови емоционални територии. С течение на времето обаче това, което някога е било новост, започва да се превръща в бариера. Тогава различията създават негативни чувства във връзката.

Отвореност и гъвкавост
Дебатът дали сходното или допълващото е най-доброто всъщност е малко неправдоподобен. Няма начин някога да намерим партньор, който да е абсолютно същият като нас. Нито ще намерим някого, който перфектно допълва това, което липсва в нашия свят. Реалността е, че всеки човек ни потвърждава и противопоставя едновременно.

Трябва също да се отбележи, че сходството в основните вкусове и нагласи е много важно. Въпреки това винаги ще има аспекти, в които единият или другият ще трябва да отстъпи. Най-стабилните двойки са тези, които могат да се отпуснат един с друг.

Като се има предвид това, различията между партньорите също могат да бъдат здравословни. Те са фактор, който допринася за взаимния растеж. Голяма част от любовния ни живот е свързана с това как се справят с тези различия.

Когато тези разлики са малко и малки, тогава има голяма вероятност двойката да успее да постигне това задоволително ниво на връзката. Ако обаче различията са много дълбоки, тогава има по-голяма вероятност те да бъдат трудни за разрешаване.

И така, какъв е нашият отговор на въпроса дали е най-добре да бъдем сходни или допълващи се с човека до нас? Бихме казали, че и двете са важни. Трябва да сме сходни по същество, но да се допълваме въз основа на доброволно и съзнателно съгласие.
Това е любовта - намирането на баланс между самоутвърждаването и помощта за препотвърждаване на другия човек.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X