Напишете дума/думи за търсене

Какво да правим, когато партньорът ни нe говори за това

"Всичко е наред. Остави ме на мира."

Когато партньорът ви реагира по този начин и не споделя какво го притеснява, това води до разрив във връзката. Какво може да направите?

„Партньорът ми няма да каже какво го тревожи, държи всичко в себе си и не ми казва нищо.“ Много хора имат тези трудности в отношенията си. Това е доста често срещан проблем, който често причинява спорове, неловкост и дори дистанция между двойката.
Не всеки успява или дори иска да комуникира с човека до него.

Когато сте с партньор, който не споделя притесненията си с вас, ще откриете, че той е склонни да изгражда непроницаема стена около себе си, предотвратявайки проникването на някого или нещо в нея.
Такива хора доста често се държат отбранително. Ако попитате: „Какво мислиш?“ или „От какво се притесняваш?“, те се чувстват неудобно или дори се ядосват.

Когато се сблъскате с този вид преживявания, връзката между вас се уврежда и се чувствате наранени. Защото когато комуникацията се наруши, доверието в нея започва да страда и вашата връзка губи своята интимност и смисъл.

Общоизвестно е, че общуването е ключово за добрите отношения. Когато обаче се влюбите в някого, може би невинаги получавате пълния пакет от екстри. С други думи, партньор с добри умения, свързани с емоционална интелигентност, съпричастност, разбиране и комуникация.

Защо обаче някои хора са толкова неохотни да споделят своите притеснения и особености на реалността си със своите партньори?

Хора, които живеят живота си в защита
Една от най-уважаваните теории на Джон Готман е тази за четиримата конници на апокалипсиса. За повече от четири десетилетия работа той и екипът му са изучили над 3000 двойки. Те стигнали до заключението, че един от най-големите проблеми във връзката е защитната комуникация.
Вашият партньор може да избягва да общува с вас, да се настройва отбранително или дори да реагира с презрение на вашите притеснения. Този вид действия всъщност пречат на способностите му за социална адаптация.

Защо действа по този начин?

Защото е несигурен. Тъй като той е склонен да приеме за даденост, че няма да може да разберете неговата реалност.
В много случаи той може да натрупа голямо количество разочарование. Възможно е също да има вътрешни реалности, с които все още не се е сблъсквал.

Страх от уязвимост, тъй като проявяването на емоции означава слабост

Партньорът ви може да не ви разказва за притесненията си, защото се страхува да не се покаже уязвим. Всъщност вашият любими може да смята, че говоренето за притесненията му го оголва и оставя беззащитен пред евентуална атака, било то сега или в бъдеще.

Липса на "образование" по емоционални въпроси и комуникация

Като цяло проблемите с комуникацията възникват в детството. Вашето семейство ви учи на житейски умения като емоционално управление, увереност, съпричастност и разговорни умения.
Поради тази причина дете, което расте в семейство, където емоционалните му нужди са пренебрегнати или няма привързаност между него и родителите му, може да пренесе тези празноти в зряла възраст. В крайна сметка, как един индивид може да споделя мислите си като възрастен, ако не му е било позволено да го прави като дете?

Липса на увереност, чувството, че другите няма да го разберат

Друга причина, поради която партньорът ви може да не споделя притесненията си с вас, е, че той предполага, че няма да може да споделите вътрешната му реалност. Той може да смята, че просто няма да бъдете на същата вълна като него.

Как може да накарате партньора си да се отвори пред вас?

Ако във връзката има твърде много отбранителност, липса на доверие и трудности в общуването, това често причинява непреодолима пропаст между участниците в нея. Не трябва да забравяте, че общуването не е свързано само със злободневни разговори.
Не може да поддържате връзка с безсмислени разговори за времето или телевизионните предавания, които гледате, и други повърхностни въпроси.
Комуникацията включва задълбочаване на вашите емоции, притеснения и нужди. Това означава да се отворим един към друг, да си помагаме, да се разбираме и да споделяме.

Комуникацията е гръбнакът на всяка връзка. Следователно какво може да направите, ако вашият партньор не говори за притесненията си.

Д-р Виктор Харис от Университета на Флорида провежда проучване, резултатът от което са следните стратегии за подобряване комуникация в една връзка:

• Не го притискайте. Ясно му кажете, че сте там, когато има нужда от вас, по всяко време. Искате да му помогнете, да го разберете и да бъдете с него. Любовта е споделяне, а не осъждане или критикуване.

• Напомнете му, че общуването по никакъв начин не означава слабост. Всъщност споделянето на мисли с любим човек обогатява и укрепва връзката на двойката. Непроницаемостта отслабва и прекъсва тази връзка.

• Намерете време, когато партньорът ви е по-възприемчив и отзивчив. След това започнете разговор. Избягвайте обаче директните въпроси.
Може да искате да кажете нещо ала „Забелязах, че напоследък изглеждаш наистина притеснен. Изглежда нещо те притеснява. Знаеш, че може да ми кажеш каквото искаш. Обичам те и съм с теб, независимо от всичко”.

Разбира се, има някои случаи, когато връзката не може да бъде поправена. Винаги помнете, че комуникацията е зъбчето, което кара колелото на връзката да се върти.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X