Напишете дума/думи за търсене

3 урока за възпитаване на емоционално интелигентни деца

Всеки родител иска най-доброто за своето дете. Иска да отгледа наследниците си като силни хора, способни да водят щастлив живот с добри морални устои. Това обаче изисква да научим децата си на значението на разпознаването на техните емоции и изразяването на чувствата им по здравословни начини.

Когато родителите предлагат на децата си съпричастност и им помагат да се справят с негативни чувства като гняв, тъга и страх, те изграждат мостове на лоялност и обич.

Емоционалната интелигентност е способността на хората да идентифицират и управляват собствените си емоции, както и емоциите на другите. Тя започва да се развива в най-ранните години. Всички общувания, които децата имат с родителите си, учителите си и помежду си носят емоционални послания.
Емоционалната интелигентност означава да управляваш психическото си състояние, за да доведе до положителен резултат.
Нашите мисли създават чувствата, а не нещата, които се случват в живота ни.

Обработката на емоция и задълбочаването на собствената емоционална интелигентност не само при децата, но и при техните родители се базира на тези 3 стъпки.

1. Облечете ги в думи
Чувствата са изказ. Кажете какво чувствате. Когато вие показвате на детето си какво ви радва и какво ви натъжава, ще му дадете да разбере, че вербалното споделяне на емоциите е съвсем в реда на нещата.

2. Опишете ги
Емоциите са енергия в тялото. Къде в него изпитвате чувството, което ви е връхлетяло? Какво усеща тъгата? Как се чувства самотата? Научете на това детето си.

3. Останете насаме с тях
Позволете си да усетите емоцията. Не се съпротивлявайте.

Практикувайте заедно с децата си тези стъпки съзнателно толкова пъти, колкото може през деня, както с големи, така и с малки емоции.

Емоционалната интелигентност дава възможност на децата да изграждат смислени взаимоотношения, докато растат. Това ще им позволи да имат щастлив и успешен живот. Ето защо родителите трябва да станат модели за подражание и да проявяват положително, здравословно и добро поведение в собствените си отношения, партньорства и любов.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X