Напишете дума/думи за търсене

Плюсове и минуси на свръхчувствителните хора

Някога наричали ли са ви страхотен слушател?

Дали случайни непознати се обръщат към вас за съвет?

Забелязвате ли и най-дребните детайли, които повечето хора биха пропуснали? Имате ли високо ниво на самосъзнание и може да разгадавате околните, без те да произнесат дума?

Ако някой от тези въпроси завършва с отговор „да“, това може да означава, че сте свърхчувствителен човек.

Терминът „свръхчувствителни хора” за пръв път се споменава през 90-те години от психолога Илейн Арън, която заявява, че това е присъща черта на хората с високо чувствителна нервна система, която им помага да се справят по-добре със света, бидейки по-наблюдателни преди да действат.

Изследванията показват, че те действително изпитват повишен кръвен поток в областите на мозъка, които обработват емоцията, съзнанието и съпричастността. Повечето от свръхчувствителните хора са емпати, които имат вродена способност да усещат емоциите, чувствата и нуждите на другите хора.

Представяме ви 17 начина, по които свърхчувствителните хора се държат по различен начин.

В публичното пространство

1. Склонни сте да се изключвате на шумни или претъпкани места

Тъй като имате хиперактивна сензорна система, вие сте склонни да се претоварвате в претъпкани или шумни места.

От време на време се затваряте психически, за да избягате от прекомерното стимулиране на сетивата ви или се опитвате да напуснете тези места физически възможно най-скоро.

2. Избягвате новини или медии, които съобщават за страдание или злоупотреба

Страните от консумацията на съдържание, пълно с каквито и да било страдания, несправедливост или злоупотреби.

3. Вие сте много състрадателен и мил

Вие сте толкова чувствителни дори към болката и страданието на другите, че може да започнете да чувствате тяхното страдание като свои собствени. Вие сте толкова състрадателни и емпатично настроени, че най-малката болка или страдание може да ви трогне до сълзи.

4. Ставате тревожни по време на конфликти или кавги

Ако сте свръхчувствителни, вие сте склонни да избягвате конфликти или дори незначителни разногласия, защото те наистина могат да ви отнесат. Може да се стресирате и да станете тревожни, ако някой започне да ви крещи.

Във връзката настроението и чувствата на другия може да ви накарат да се чувствате зле и това да повлияе на съня или цикъла ви на хранене.

Може дори да се изнервите и да се почувствате неудобно дори когато наблюдавате как двама непознати се бият, защото сте много чувствителни и сте склонни да абсорбирате емоциите и енергията на другите.

5. Дори един нормален ден в офиса може да ви изтощи

Това, което е нормално за някои хора, може да се превърне в наистина изтощително за вас заради вашите сетива, които работят на други обороти.

Един нормален работен ден, забит в задръстване или посещение на претъпкан мол може да умори сетивата ви поради хиперстимулацията, която ще изпитат.

6. Вие сте изключително наблюдателен за хората и средата, която ви заобикаля

Свръхчувствителните хора са изключително наблюдателни за това, което е около тях. Ще забележите промяна в тона, когато хората срещу вас са ядосани или ще видите блясъка в очите им, когато са щастливи. Няма да ви убегне и стресът в живота на някого.

Насаме

7. Имате някои специфични сутрешни и вечерни ритуали

Обичате да следвате определени рутини и ритуали, защото те ви дават усещане за безопасност и комфорт. Вие обичате сигурността и познатото, а промяната може да бъде доста стресиращо за вас.

8. Изпадате в ужас от крайните срокове

Никой не обича да работи при строги срокове, но те може да ви направят наистина нестабилни и нервни. Обичате да си пишете домашното и изпипвате задачите си до съвършенство.

Всякакъв вид времево напрежение може да ви паникьоса и дори да изпитате паник атаки.

9. Трогвате се от изкуството и красотата

Имате умение да разбирате и оценявате тънкостта на изкуството и красотата. Песен, картина, добрата поезия, качествена литература или нюансите на залеза могат да ви докоснат дълбоко и да ви хипнотизират.

Изпитвате удивление и любопитство и сте склонни да се възхищавате от красотата около вас.

10. Имате богат и интензивен вътрешен свят

Имате много голямо въображение и богат вътрешен свят. Никога не се отегчавате в уединението си, тъй като притежавате дълбочината и богатството на вашия вътрешен свят.

11. Нуждаете се от много сън и време за презареждане сами

Трябва ви много сън и време, в което да останете сами, за да се възстановите от огромното си сензорно изтощение. Притежавате дълбоки, силни емоции и имате нужда от време, за да ги обработите.

12. Вие търсите по-висш смисъл във всичко, което правите

Вие не сте мотивирани само от паричните награди в службата. Да, парите са важни и вие искате да водите комфортен живот, но дълбоката ви мисъл и перспективата на по-голямата картина няма да ви позволят да се задоволите с нещо, което ще ви донесе само пари.

Винаги ще търсите работа и взаимоотношения, които ще ви помогнат да намерите по-висш смисъл и цел в живота.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X