Напишете дума/думи за търсене

Недостатъците на социалните мрежи

Като се има предвид, че човекът е социално същество по природа, както мъдро е прозрял Аристотел, не е изненадващо защо има толкова инструменти за установяване на връзки. Днес ги наричаме социални мрежи, чието влияние е отвъд традиционната комуникация.

Някои от най-важните предимства включват, че те ни позволяват да се свързваме с хора от целия свят. Те са най-бързите медии, предоставят новини в реално време, източник на вдъхновение за подобряване на здравето и предлагат иновации и гъвкавост.

Но не всичко е цветя и рози. Социалните медии също са населени със „злини“, за които трябва да внимаваме.

1. Излагат поверителността на риск
Колкото повече данни се споделят в социалните мрежи, толкова по-малко поверителност имаме. Споделянето на адреси и снимки на непълнолетни, наред с други неща, може да изложи безопасността на риск.

2. Правят ни обект на кибертормоз, педофилска измама и секстинг
Въпреки че са склонни да засягат най-вече деца, тийнейджъри и млади хора, това са „злини“, на които всеки може да стане жертва.

В екстремни случаи тези практики могат да доведат до:
• Стрес и безпокойство
• Депресия
• Сексуално насилие и изнасилване
• Самоубийство

3. Разпространяват невярна или ненадеждна информация
Друг недостатък на социалните медии е скоростта, с която хората разпространяват невярна информация. Целта на фалшивите новини, които станаха много популярни, е да дезинформират и да навредят на хората.

4. Намаляват взаимодействията лице в лице
Лекотата на комуникацията чрез монитори и кликвания допринесе за намаляване на основните и традиционни действия, като разговори лице в лице. В тази връзка някои експерти уверяват, че социалните медии могат да насърчават асоциално поведение.

5. Прекъсват цикъла на съня
Социалните медии могат да предизвикат пристрастяване и да повлияят на часовете ви за почивка. Има връзка между излъчването на синя светлина от клетъчните телефони и прекъсването на цикъла на сън.

6. Правят ни по-заседнали
За да сте активни в социалните мрежи, трябва да сте заседнали в реалния си живот. В тези платформи срещите с хора, общуването и говоренето изисква да седите на едно място за дълги периоди от време.
Лошата новина е, че прекарването на повече от 70 минути седене всеки ден може да предизвика хаос по тялото ви и да доведе до предимно заседнал начин на живот.

7. Отразяват се негативно на резултатите в училище, ако се използват твърде често
Въпреки че учениците, които използват социални медии, за да обсъждат образователни проблеми, са склонни да имат по-добри оценки, проучване, публикувано в Educational Psychology Review, показва, че тези, които използват Instagram, докато учат или пишат домашните си, имат по-лоши оценки.

Същото важи и за тези, които влизат в профилите си в социалните медии, публикуват често съобщения и снимки и обикновено прекарват много време в тези пространства.

8. Могат да увеличат риска от психични разстройства
Изследване, публикувано в American Journal of Health Behaviour, установява, че използването на социални медии е свързано с по-голяма вероятност от депресия и тревожност. Експертите изчисляват, че поради пристрастяващия си характер, те могат да предизвикат нарцистично, хиперактивно и бунтарско поведение.

9. Намаляват производителността
Точно както доброто използване на социалните медии може да подобри вашата производителност, неподходящото им използване може да загуби много от времето ви.

През 2018 г. е документирано, че възрастните хора прекарват средно 142 минути в социалните мрежи на ден. През 2019 г. това се увеличило до два часа и половина, а през 2020 г. до три часа. По този начин хората прекарват повече време в социалните медии, отколкото други дейности, като гледане на телевизия, спорт или пазаруване.

10. Излагат на измами и кражба на самоличност
Измамите в социалните медии са много чести. Поради тази причина трябва да сте наясно с предполагаеми награди, купони за отстъпки, оферти за работа, възможности за бизнес, анкети, дарения и други. Пазете се от фалшиви специални функции, които ви позволяват да променяте цветовете и стиловете на платформата.

Друго зло в социалните мрежи е кражбата на самоличност. Хората правят това с цел печалба и тази практика е свързана с престъпления като измами.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X