Напишете дума/думи за търсене

3 въпроса, потвърждаващи, че „нещо не е наред“

Ако отново и отново с един и същи човек комуникацията ви е токсична и тромава, тревожна и разрушителна, причинява страх, гняв и напрежение, тогава е време да анализирате ситуацията. Ето три въпроса, които да ви помогнат да разпознаете пасивната агресия и нападки от конструктивната обратна връзка.

1. Наистина ли попитах или казах за това, което ме притеснява?
2. Донесе ли ми радост, развитие, удоволствие, интерес?
3. Подобри ли, укрепи ли връзката ми?

Понякога отсрещният ни казва нещо, за което не сме питали и това е нормално. От време на време получената информация не носи радост, интерес, развитие и това също е нормално. Случва се така, че една връзка може да свърши, да се промени, да се изпразни от съдържание или да се капсулира - това е напълно нормална житейска история.

Но ако от време на време в общуването си с конкретен човек получавате нещо, което не сте поискали, нещо отровно, обезпокоително и несмилаемо, което води до негативни усещания, и след срещата с него се чувствате изцедени, най-вероятно нещо грешно и има причина да се анализира ситуацията.

Не забравяйте, че психологическото насилие означава всяко действие (често удължено във времето, но не непременно) срещу личността на човек. Всичко, което ви унищожава, прави ви нестабилни, дисбалансира ви и ви кара да се съмнявате в силните ви страни, може да се приеме за натиск, неградивна критика или други видове емоционално насилие. Капанът на такава комуникация е, че се натрупва травматично преживяване капка по капка.

Бъдете внимателни към себе си, слушайте вътрешния си глас, изследвайте преживяванията си в подкрепяща среда и се грижете за себе си.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X