Напишете дума/думи за търсене

8 признака, че сте израснали в токсично семейство

Избухване, тревожност, криене на истински емоции и ниска самооценка - за съжаление, някои родители успяват да предадат всички тези негативни качества на децата си. Егоизмът им и безразличието към чувствата на хлапетата оказват огромно влияние върху тях в детството им. В резултат малчуганите започват да се самокритикуват, чувстват се безпомощни и имат проблеми в социалния си живот.

1. Страхуват се от манипулация
Случва се доста често токсичните семейства да използват манипулации за контрол на други членове на фамилията. Ако това поведение се повтаря ежедневно, със сигурност не е нормално и се превръща в емоционално насилие. Това може да ви накара да имате по-малко доверие в хората около вас и да ви попречи да имате нормални отношения.

2. Имат трудности със социалните взаимодействия и доверието в другите

Когато някой е възпитаван в напрегната атмосфера, пълна с манипулации и други психически злоупотреби, това оставя своя отпечатък върху този човек. Някои родители не успяват да осигурят на детето си необходимата подкрепа, а при друг сценарий някой може да живее в семейство, в което винаги трябва да бъде нащрек. В крайна сметка, може да развие трудности с доверяването и откриването пред околните.

Трудно е и да се привърже към някого. Постоянно виждайки и изпитвайки физическо и емоционално насилие, малтретиране и пренебрегване, той формира своя собствена картина на отношенията. Рядко разбира как изглежда грижовна и здрава връзка между хората. Хора, израснали в такава отровна среда, винаги подсъзнателно чакат всички около тях или да прекаляват в реакциите си, да бъдат твърде взискателни, да ги обвиняват в нещо или да ги подведат и разочароват.

3. Не реагират добре на неуспеха
Децата, отгледани в токсична среда, може постоянно да чувстват, че не са достатъчно добри или да се усещат дори безполезни. Родителите им може би винаги са имали прекомерни искания към тях и са ги обвинявали, ако не отговарят на техните очаквания. С една дума, те са развили ниска самооценка и трудно може да се грижат за себе си. Ето защо и най-малката грешка или провал може да ги изплаши и да ги накара да избухнат в гняв.

4. Липсва им чувство за самоличност
Положителната семейна „почит“ е критичен елемент, когато говорим за психичното си здраве. Това е също толкова важно, колкото чувството да бъдеш обичан и да принадлежиш. Ако отношенията между дете и неговите родители са обидни, тогава хлапето може с времето да развие проблем с вътрешния си свят, с идентичността си и със самочувствието си. Това води до негативни ефекти като тревожност и депресия.

5. Твърде са критични към себе си
Ниската самооценка, създадена от токсичните родители, кара детето да се чувства глупаво, недостойно и незаслужено да получи нещо по-добро. Във всяко нещо, което правят тези деца, те критикуват себе си, колебаят се и премислят прекалено много пъти своите действия. Те приемат, че са по-лоши от другите, което ги кара психически да страдат, но не може да променят ситуацията, защото не получават необходимата психическа подкрепа.

6. Поставят емоциите си на последно място
Вербално или физически родителите насилници пренебрегват емоциите на децата си. Освен това, ако малчуганите се опитат да изразят емоциите си, това може да доведе до повече малтретиране от страна на възрастните. В резултат на това децата свикват да крият своята болка, негодувание и гняв. По-нататък по пътя на живота си те може да започнат да дават приоритет на чуждите емоции за сметка на своите.

Потискането на емоциите също има своето влияние върху самоидентификацията на човек. Трудно разбират кои са, как се чувстват и какво искат от живота си. Те не успяват да се развият във важните за тях сфери на живота, защото психически те винаги са сковани от несигурност и предишна липса на близост.

7. Винаги се чувстват като безпомощно дете
Токсичните родители понякога отказват да признаят, че детето им вече е възрастен индивид. Независимо колко години навършва наследникът им, тези родители винаги ще се опитват да се отнасят с него като с безпомощно бебе. Те искат да контролират и командват и ако се сблъскат с някаква съпротива, ще се правят на обидени, за да накарат детето си да се почувства виновно.
Ако на детето не му е позволено да взима свои собствени решения, нахлува му се личното пространство и не се чувства като независим човек, това може да бъде вредно за психичното му здраве. То може да развие тревожност, да се плаши от започване на нещо ново и да не може да се впише в обществото.

8. Често се чувстват тревожни
Децата, които произхождат от токсични семейства, често се диагностицират с тревожни разстройства. Това се случва поради нестабилност в семейството, психическо и физическо малтретиране и липса на сигурност. Децата с тревожност изпитват затруднения с концентрацията и може да изпитват чувство на раздразнителност, неспокойност, притеснение и напрежение.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X