Напишете дума/думи за търсене

5-те най-често срещани проблема в пубертета

Пубертетът може да бъде сложен. Наистина сложен. Промените, които настъпват, объркват не само хората около тийнейджъра, но и него самия. Емпатията и търпението са много полезни инструменти, за да бъдем по-добре подготвени да се сблъскаме с проблемите в юношеството. Освен това трябва да обърнем внимание на всички признаци, които могат да показват някакво психическо състояние у порасналото ни дете.
Перспективата за пубертета плаши много родители до смърт поради репутацията си и предизвикателствата, които поставя.

Тийнейджърството също е период в живота на човек, когато той е податлив на различни разстройства, като тревожност или депресия.

Кои са най-големите проблеми в юношеството и какво може да направим за децата си?

1. Депресия и дистимия
Депресията е състояние, което засяга много тийнейджъри. Необходимостта да се впишат в група, ниското самочувствие в резултат на акне и преобладаващите проблеми с тормоза са само някои от възможните причини за депресия.
Може също да съществува дистимия, която е различна от депресията. Това разстройство е лека, но в същото време хронична форма на депресия. Обичайно е да продължи до 2 години.

Подкрепата на семейството е изключително важна. Не пренебрегвайте и не отхвърляйте като „тийнейджърски неща“ всякакви промени или значителни признаци на психични състояния. Вярно е, че тийнейджърите не говорят особено и че семейството не е средата, в която те се изразяват най-много. Следователно, ще трябва да отворите очите си и да обърнете достатъчно внимание на вашия тийнейджър.

2. Тревожни разстройства
Тревожността е много разпространена днес и има един етап от живота ни, в който тя набира сила – в юношеството. Очакванията, които един тийнейджър може да има или които другите може да имат за него, могат да доведат до силен стрес. Освен това натискът да се съобразява с другите или проблемите с приятели също могат да бъдат източник на безпокойство.

Това са симптомите, които могат да ни алармират, че нещо в нашия юноша не е наред. Има ли безсъние? Много ли е раздразнителен?

Това може просто да са промени в настроенията, които са доста типични за юношеството. Болките в корема без видима причина и напрежението в мускулите обаче са симптоми, които трябва да се насочат към специалист. Ако не е нищо, тогава добре, но ако е нещо, може да се организира лечение.

„Страхът изостря сетивата. Безпокойството ги парализира"
-Кърт Голдщайн-


3. Анорексия, булимия и преяждане
Проблемите, свързани с храната, несъмнено са едни от най-често срещаните в юношеството. Подрастващите често трябва да се сблъскват с критики относно собствените си тела. В същото време те са заобиколени от всички страни от онези невъзможни образи на красотата, които обществото ни продава на висока цена. Така че юношите често се фокусират върху това, което ядат. Те използват диетата си, за да контролират теглото си.

Проблемът обаче не произтича непременно от това. Често се дължи на факта, че тийнейджърите често предприемат действия, без да се консултират с никого. Понякога тези мерки са много рестриктивни и се прилагат под формата на наказание или като начин за успокояване на безпокойството. Това, разбира се, може да има катастрофални последици за тялото.

В някои случаи тези разстройства също са проява на по-голям основен проблем. Един пример може да бъде травма от детството, която е накарала тийнейджъра да се чувства виновен и лош към себе си и така той започва да контролира живота си с храна. Доста обичайно е тези разстройства понякога да проявяват саморазрушително поведение.

Не бъдете агресивни
Да не бъдете агресивни към подрастващите, е жизненоважно, ако искате да им помогнете и да разрешите това негативно поведение, което показват. Понякога родителите може да се почувстват разочаровани, когато видят проблеми в юношеството, и това може да ги накара да загубят контрол. Трябва обаче да запазите спокойствие и ако се налага, да потърсите професионална помощ.

Ако тийнейджър иска да отслабне, добре е да го заведете на лекар, който след това ще го насочи към диетолог. Специалистите ще дадат съвети какво да яде, за да поддържа здравословна диета. Но също така е важно да държите под око тийнейджърите. Ако имат проблеми с храната, ще скрият това от вас.

4. Социална фобия
Тя принадлежи към групата на тревожните разстройства и симптомите се задействат, когато юношата е в социална среда или когато мисли, че е в тази среда. Взаимодействието с непознати или необходимостта да отиде на място, пълно с хора, може да бъде истински кошмар за него.

Ето защо е обичайно много млади хора да остават в домовете си през тийнейджърските си години. Несигурността, самосъзнанието за телата си, тормозът и нуждата от приемане могат да причинят социална фобия.

Когато се появят тахикардия, болка и затруднено дишане в социална среда, това може да означава социална фобия.

5. Антисоциално и опозиционно предизвикателно разстройство
Тийнейджърът краде ли? Насилствен ли е спрямо хора или животни? Лесно е за индивиди, които не са експерти в тази област, да объркат антисоциалните и опозиционните предизвикателни разстройства с естествени проблеми в юношеството. Този тип поведение обаче може да е симптом на по-сериозен проблем.

Неподчинение на възрастните, неспазване на правилата, кражба и постоянен гняв са някои от признаците, които могат да показват наличието на тези разстройства. Младите хора не уважават никого, действат, без да мислят, много са импулсивни и не се съобразяват с почтеността на другите. Дали човекът просто преминава през труден момент или е нещо по-сериозно? Най-добре е да се консултирате със специалист, който знае как да се справи с проблемите в юношеството.

Търсенето на помощ е жизненоважно. Обичайно е родителите да се чувстват безсилни или да търсят причините на грешните места в ситуация от този тип. Може дори да смятат, че не са успели да отгледат децата си достатъчно добре. Тези погрешни схващания обаче могат да ги накарат да възприемат пасивно и покорно отношение към наследниците си - нещо, което изобщо няма да им бъде от полза.

Юношеството – ние го познаваме добре
Всички сме минали през пубертета. Спомнете си колко неразбрани се чувствахте и как родителите ви сякаш оттегляха помощта си, вместо да ви я предложат. Поради тази причина е важно да не приемате с лека ръка, че нещата, които споменахме по-горе, са просто „тийнейджърски неща“. Ако действате навреме, може да предотвратите драстичното влошаване на разстройството.

Трагично е, че много тийнейджъри са засегнати толкова зле, че се самоубиват. Други страдат от ужасна самота. В този много труден период от живота им е необходима подкрепа от възрастните. Те могат да осигурят сигурността, от която тийнейджърите толкова много се нуждаят.

За да им помогнем, трябва да обръщаме внимание на предупредителните знаци. Има коментари, които не бива просто да отхвърляме - „Не искам да вечерям днес“, „Каквото кажа, важи“ или „Чувствам се добре, когато съм затворен в стаята си“.

Ако успеем да погледнем зад тези коментари и да стигнем до корена на проблема навреме, тогава ще може да го спрем да излезе извън контрол. И бихме могли да избегнем някои много нежелани последствия.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X