Напишете дума/думи за търсене

Защо е важно родителят да разбира значението на тийнейджърската любов?

Любовта през пубертета е тема, която е почти толкова вълнуваща, колкото и самото преживяване.
Като възрастни сме склонни често да си правим шеги за тийнейджърската романтика и нейната интензивност. Не бива обаче да забравяме, че и ние сме минали през тези драматични преживявания.

Лесно е да погледнем назад и да видим колко преувеличени са били нашите тийнейджърски преживявания. Въпреки това трябва да вземем предвид особеностите на мозъка на тази възраст.

Мозъкът на тийнейджъра е белязан от факта, че трябва да се сблъска за първи път с „мизерията” на живота на възрастните.

Характеристики на тийнейджърската романтика
Любовта, дори със своята универсална и положителна природа, е чувство, което се нуждае от емоционално управление.
Интензивността на тийнейджърската романтика често е уникална.

1. Интензивност, регулирана от хормони
В юношеството започват да работят хормони, които променят нашето поведение и субективни възприятия за света. Това обаче не означава, че това, което чувства един тийнейджър, не е истинско. Всъщност на този етап романтиката придобива интензивност, която е малко вероятно да се повтори на друг етап от живота ни. Затова е нормално пубертетските реакции и решения да са по-крайни.

2. Ролята на прихващането
Интероцепцията е възприемане на вътрешното състояние на организма. Например усещане, че сърцето бие по-бързо. В юношеството се добавят нови интероцептивни усещания, като класическите пеперуди в стомаха, когато тийнейджърът види обекта на своята привързаност.

3. Бъркане на любовта с увлечението
Малко хора поддържат връзка с първия си тийнейджър партньор и успяват да създадат здрава и любяща връзка. Тъй като никога не са изпитвали последното (и благодарение на непрекъснатото бомбардиране на митове за романтичната любов), за тях е лесно да нарекат такова силно чувство на привличане любов.

Това не е непременно лошо, тъй като наличието на няколко романтични отношения в юношеска възраст е добра подготовка за по-късни здрави връзки.

4. Болката от раздялата

Скръбта след раздяла е най-лошата част от тийнейджърската любов. Точно както влюбването замъглява сетивата им, чувството за празнота може да бъде толкова силно. Всъщност тийнейджърите често се чувстват сякаш се давят, тъй като човекът, който им е осигурил кислород, си е отишъл.

Краят на връзката може да причини силна емоционална болка, която може дори да засегне здравето на тийнейджъра. Всъщност не е необичайно да откриете, че порасналите ви деца губят апетита си, проявяват симптоми на депресия, стават раздразнителни и т.н.

Как да им помогнем да управляват романтичния си живот
Може би искате да помогнете на тийнейджър, който преминава през този труден, но важен етап. От една страна, знаете, че той преживява бурно време, но също така знаете, че то ще свърши и се надявате, че ще се подобри бързо след това. Как обаче да предадете това на някого, който смята, че болката от раздялата ще продължи вечно? Ето няколко идеи.

1. Потвърдете емоциите им
Това е може би най-важният момент. Това, което чувстват, е истинско и валидно и те трябва да се научат да го управляват. Опитите да минимизирате или омаловажавате тяхната болка ще изгради комуникационна бариера между вас и ще създаде чувство на отхвърляне и самота у тях.

Същото важи и за положителните емоции. Ще забележите, че тийнейджърът е погълнат от чувствата си и че прекарва часове в чата и разглеждане на социални медии. Независимо от това, забраната, дразненето или мъмренето само ще доведе до неговото непокорно противопоставяне.

2. Помогнете им да защитят самочувствието си
Самочувствието на тийнейджърите във време, когато те откриват собствената си идентичност, е крехко и сложно и трудно се поддържа на повърхността. Романтиката е един от най-разрушителните чукове за тяхното самочувствие. Те обаче трябва да разберат, че раздялата не означава, че нямат стойност като личност.

3. Напомнете им за постоянството на определени референтни точки
Както казахме по-рано, тийнейджърската романтика е поглъщаща и много хора в крайна сметка съжаляват за определени решения, които са взели на този етап от живота си. Например може да са изоставили обучението и хобитата си или да са пропуснали възможности.

Поради тази причина възрастните са склонни да слагат спирачки на влакчето на емоциите и отделят време, за да обмислят решенията си и техните бъдещи последици.

Без съмнение, да си до тийнейджър в този труден момент, не е лесно, особено ако си му родител и трябва да го правиш от асиметрична позиция, за разлика от приятелите му. Последният съвет, който може да дадем, е да продължите да показвате привързаност, честност и безусловност към това, което имате да му предложите в този труден момент.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X