Напишете дума/думи за търсене

Децата не чуват какво казваме, те виждат какво правим

Родителите сме първите и най-влиятелни учители в живота на нашите деца. Само дето децата не слушат какво казваме. Те виждат какво правим. Така че ако вие живеете живота си в синхрон със своите принципи, ако вашите ценности се отразяват в постъпките ви, тогава вашите деца ще ви имат доверие и един ден ще действат като вас.

За съжаление много пъти, улисани в проблеми и затиснати от стрес, вие не осъзнавате кога нарушавате примера си и започвате да давате негативни сигнали на подрастващите. Да бъдете техни ролеви модели в крайна сметка не е лека работа – това е задължение 24/7 и не търпи „почивка“. Ако това, на което ги учите, започне да се разминава с онова, което виждат у вас като поведение, хлапетата могат лесно да се объркат и да се стигне до фрустрация и конфликти. Да бъдете ролеви модел включва практически цялостното ви поведение – от това как се справяте с емоциите си, как се отнасяте към другите хора, на какво и как се нервирате, как се борите със стреса и как посрещате трудностите. В графата попадат и съвсем обичайни, всекидневни неща като това как се храните, колко спортувате, как се грижите за себе си и как се изразявате. Запитвали ли сте се например как искате вашия син/дъщеря да реагира, когато сбърка и се провали. Вероятно инстинктивно знаете отговора на този въпрос. Вместо да го учите с думи, покажете му чрез действията си кой е най-добрият начин. Да речем, че проваляте задача, която шефът ви е възложил. Не мишкувайте с обяснения и оправдания. Застанете честно пред себе си, пред семейството си и пред своя шеф, признайте си гафа и предложете как бихте могли да компенсирате грешката си. Ако може да се поправи, действайте, ако не може, хвърлете сили в нещо друго. Може да дискутирате проблема си у дома, да търсите съвет и най-вече подкрепа. Така вашият наследник не само ще се чувства важен и пораснал, но и ще знае как да излезе от подобна ситуация с достойнство.

Показвайте на децата ежедневно, че се придържате към позитивното мислене и надеждата. Разговаряйте за своите малки и големи цели и мечти, въвличайте ги в постигането им и не се отказвайте лесно от нито една от тях. Ако се наложи да се откажете от нещо, което сте желали силно, не го правете тихомълком. Хлапакът само ще се престори, че не е забелязал слабостта ви. Поговорете с него/нея и обяснете защо понякога е по-добре да се откажеш и да потърсиш друга цел и посока. Обяснете, че го правите не защото сте загубили вяра или сили за борба, ами защото целта се е обезсмислила и сте осъзнали, че по другия път ще постигнете повече.

Важно е също така да демонстрирате разбиране и съчувствие към другите хора. Не си позволявайте да одумвате съседа или колегата си – това в повечето случаи е дребнаво и дава лош пример на наследника ви. Нека той/тя бъде човек с широко скроено сърце и не обръща внимание на незначителните, дребни души, ами се стреми да бъде заобиколен/а от умни и светли хора със силни характери и положителна настройка към света. Показвайте му/й такива хора около вас, общувайте по-често с тях. Понякога добрите примери са във вестника, в книгата или в разказа на приятел за някой непознат. Никога не неглижирайте добрите примери. Напротив – демонстративно им се възхищавайте и показвайте на любимия си малък човек, че е прекрасно да искаш да подражаваш на такива личности.

Много важно е да признавате пред него/нея, когато сте сбъркали. Радвайте се, ако ви се удаде такава възможност, защото така го/я учите на нещо, което ще му/й помага в отношенията в бъдеще – умението да погледне отстрани на себе си и да се извини.

Всеки родител има приоритетни теми във възпитанието си, така че знаейки кои са вашите, не допускайте да давате недобър пример, свързан с тях. Да речем, че искате да отгледате будни и съвестни граждани. Самите вие трябва да бъдете такива. Покажете на малчо, че спазвате неотклонно законите и правилата, а когато видите, че някой ги нарушава, вие давате сигнал там, където е необходимо. Бъдете ангажирани с проблемите на обществото и приобщавайте при всеки удобен случай сина или дъщеря си към вашите социални срещи и инициативи. И не очаквайте, че ако минете на червено, вашият син или дъщеря винаги ще изчаква зеленото. Точно обратното! С вашето „малко“ прегрешение днес вие го/я поставяте в риск в бъдеще.
Когато ви налазят проблеми, не се фокусирайте единствено върху тях.

Не забравяйте, че от начина, по който ще се справите с препятствията, зависи до голяма степен как вашият син или дъщеря ще реагират при трудности в живота си. Затова, дори да искате да се тръшнете и затворите в тревогата си, недейте. Трябва да действате отговорно спрямо него/нея, когато се появят проблеми. Покажете на детето си, че стресът се преодолява със спорт и позитивни мисли, чести срещи с добри приятели и чувство за хумор в големи дози.
Самодисциплината ще ви е нужна, когато възпитавате чрез личен пример. Понякога ще ви се иска да излъжете приятел, че ви боли глава и да пропуснете среща, друг път ще искате да дадете срамно количество пари за някой нов чифт обувки, трети път просто ще ви идва да зарежете всичко и да си скриете главата под възглавницата. Ако го направите, нека е по изключение, а най-добре изобщо не се поддавайте на изкушения, примамени от умора, стрес или желание за сладка почивка. Защото там, точно до вас, има едно човече, което несъзнателно попива вашето поведение и ще го превърне в свой модел. Особено предпазливи бъдете, когато им показвате как да решават проблемите си и как да постигат целите си. Хубавото на родителството е, че без да искат, децата ни учат да живеем по-добре и да сме по-добри хора. Защото в стремежа си да бъдем положителен пример, ние като родители сме готови на повече отстъпки, както и на това да променим себе си и лошите си стари навици. Така че не се плашете от най-дългия работен ден в света – работния ден на родител, ами самите вие вземете най-доброто от него и живейте горди от собствения си пример.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X