Напишете дума/думи за търсене

Дайте на детето да плати тока

Повечето тийнейджъри са наясно с всичко, включително с това колко трудно се сдобиваме с парите. Първо е нужно да се облечем и обуем, да излезем от вкъщи, да се дотътрим до банкомата, да си намерим картата и да си спомним паролата. И хоп – паричките извират от машината! Толкова е просто, а такава врява се вдига по темата – напълно ненужно!

Дори да не му личи, вашият пубер има горе-долу такава представа за „изкарването“ на пари. Колкото и пъти да сте се прибирали претрепани, ядосани, отчаяни от работа, той/тя едва ли прави връзка между труда и усилията ви и финикийските знаци. А да цени парите всеки трябва да бъде възпитаван от малък. Ето например, в тийнейджърските години има един чудесен трик да покажем на наследниците си как бързо всъщност летят парите и колко е важно да ги ценим.

Направете тефтер на семейния бюджет. На едната страница напишете приходите си, а на другата - всички най-важни разходи: режийни, данъци, храна, облекло, книги, козметика, препарати за дома, гориво, градски транспорт, уроци и курсове, погасяване на кредити и т.н. Вероятно ще имате и перо „джобни за тийнейджъра“. Определете го според възможностите си и обяснете на сина или дъщеря си, че трябва да съобрази всичките си финансови нужди с тази сума. Ако му/й се прииска да отиде на кино или да си купи нещо, без което може, ще трябва да спести от джобните си. При възможност оставете известна сума пари за непредвидени разходи. Дефинирайте ги – неща, без които семейството може да преживее, е една възможна дефиниция, макар да е субективна. Някои семейства не могат без книги и театър, други – без платени спортни канали, трети не могат да живеят без да имат постоянно гости или да пътуват. Затова, когато правите тези списъци, е необходимо да има консенсус между членовете на цялото семейство. Със сигурност ще стигнете до спорове, но щом веднъж приемете как да изглежда семейният бюджет, нека се превърне в закон за вас.

Разграфете по прост и удобен начин следващите страници, като записвате по дата за какво и колко сте похарчили. За тийна трябва да е ясно и просто показано какви суми летят за ток, парно, вода, телефони, безнин. Това са иначе невидимите разходи, които хлапетата рядко забелязват, но не и когато седят записани в тефтера.

Когато синът или дъщеря ви е достатъчно голям/а, използвайте всяка възможност да го/я изпращате той/тя да пазарува и да плаща сметките. Така ще види реално как се стопяват онези 100 лева, които иначе му/й изглеждаха като една камара пари в ръката и които си представяше във вид на нова игра за Playstation... Нека, когато се върне вкъщи, сам/а впише разхода в съоветната графа. Тийновете имат обикновено добра визуална памет. Този тефтер ще им помогне да си представят лесно къде отиват парите и съответно да ценят повече всяка стотинка.

С порастването покачвайте отговорността на тийна към парите. Ако до 5-6 клас сте му/й давали по 2-3 лева на ден, може да покачите мизата, но да го/я оставите да обядва с тези пари. След като пет пъти се върне озверял/а от глад вкъщи, на шестия път ще си помисли дали да си купува дъвки и лотарийни билети или да се нахрани с нещо свястно. Има опасност, ако тийнът сам отговаря за обяда си, да започне да се храни главно с боклуци, затова предварително уточнете какво може и какво не да купува с джобните си. Също така е добре да започне да отговаря за новите си дрехи и обувки. Нека при определен бюджет се научи да разпределя парите си така, че да има всичко нужно в гардероба си.

Дотук всички съвети са свързани с това как пуберът да си представи разпределението на семейните разходи и да започне да спестява. И двете са важни, ако искаме да го научим да цени парите. Но това, което най-мощно ще го събуди, е личното му усилия да изкара пари. При първа възможност му помогнете да си намери работа. За да го мотивирате, може да се наложи да прибегнете до някои неприятни условия – например, щом вече може сам да си изкарва парите и иска сам да ходи на море, нека оттук нататък морето си е негов личен ангажимент. Изобщо, след като синът или дъщеря ви е на години да има вече почасова работа, спрете да се грижите за това да има нов телефон, нови скъпи маратонки, ново колело или нов монитор за компютъра. Нека сам/а изкара парите за желаните придобивки. В началото може да му/й помогнете – на всеки 100 лева добавайте 20 лева от вас, да речем. Така той/тя ще види нагледно как събирането на пари ги увеличава.

И не на последно място – няма как да научите пубера да цени парите, ако самите вие ги харчите неразумно. В някои случаи „възпитанието“ върви в две посоки – към децата ни и към самите нас, вкарвайки ни нов режим на самодисциплина. Но това е положително, нали?

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X