Напишете дума/думи за търсене

Сексуалният живот на маминото детенце

30-годишната Таша току-що бе разкопчала последното копче на ризата на мъжа, когото от месеци за първи път бе успяла да вкара в спалнята си, когато усети, че някой се опитва да отвори вратата. Цялата възбуда от докосването между двамата се изпари, тъй като си спомни, че живее при майка си. Опита се да се овладее и да не диша шумно, за да не разбере и той. Даже успя и тъкмо да се целунат, чу почукване на вратата и гласа на майка си: “Таша, там ли си? Направих лазаня.”

Таша е една от 24-те милиона пълнолетни американци, които живеят с родителите си. Завръща се в родния си дом преди три години, когато решава да направи пълна промяна в живота си. Зарязва кариерата си в рекламна фирма, която ѝ е осигурявала добри доходи и самостоятелен живот, и решава да следва медицина. Първоначално гледа на това връщане вкъщи като на много добра възможност – ще струва по-малко, винаги ще има топла храна, а и нейната майка няма нищо против да си води приятели, защото вече е голямо момиче.

Въпреки тази чудесна оферта Таша успява да убеди само двама мъже за три години да дойдат в спалнята ѝ, което е направо съкрушаващо за нейното емоционално състояние, тъй като преди това е водила доста “див сексуален живот”. Първият любовник издържа нощта, но след неловка закуска с майката не идва повече. Вторият направо си казва, че не може да го направи на това място, след като знае, че майката е зад вратата. Тези провали доста разстройват Таша. Тя дори спира да мастурбира толкова много, защото ѝ е странно да се заключва в стаята си, дакато майка ѝ е вкъщи.

31-годишната Дани пък си спомня как едно от гаджетата ѝ трябвало да лежи два часа под нейното легло, докато родителите ѝ закусят и излязат. По думите ѝ това се наложило, тъй като при предишна подобна засечка дошлият мъж не успял да си спомни нейното име пред баща ѝ, което предизвикало доста голям скандал. Дани е дизайнерка на бижута и се налага да се върне в родния си дом, след като разбира, че не може да се издържа сама.

Историите на двете млади жени са сред стотиците, които се споделят в интернет от хора, живеещи с родители. Оказва се, че през последните години това става все по-често срещано явление и сексът при тези съвместни съжителства започва да се превръща в проблем. Излязло наскоро проучване показа, че възрастните в САЩ, които не са правили секс в продължение на месеци и дори години, продължават да се увеличават и вече са достигнали 25%, като 15 на сто дори са посочили, че повече от 5 г. не са имали интимен партньор.

Тези проценти са своеобразен рекорд за последните 30 г., откакто Националният център за изследване на общественото мнение в САЩ започва да води такава статистика. Освен със застаряването на населението високият процент се обяснява и с многото млади хора, които остават да живеят до късно при родителите си по финансови причини. Във възрастовата група до 30 години 23 на сто от американците са обявили пълна липса на сексуални партньори, което е двойно повече в сравнение с преди 10 г. Според учените, извършили проучването, това се дължи на факта, че днешните младежи по-бавно стават самостоятелни и напускат родния си дом чак когато започнат да имат собствени деца.

Все повече хора на възраст между 20 и 30 г. нямат партньор, който да живее с тях, казва Джийн Туендж, професор по психология от Университета в Сан Диего. Когато живееш с родителите си, вероятно е доста по-сложно да поканиш сексуален партньор в спалнята си, допълва тя. Доказателство на тази теза са и данните от проучването за следващите възрастови групи. В тази от 30 до 40 г. само 7 процента признават, че не са правили секс през последната година, от 40 до 50 г. – 9 на сто, а от 50 до 60 г. – 13%. Освен това младите мъже се оказват по-често без интимен партньор в сравнение с дамите. Американският психолог и автор на няколко книги за отношенията между половете Леонард Сакс не е изненадан от този резултат. По думите му това се дължи на склонността на младите мъже да гледат порно и да играят видеоигри.

У нас сексуалният живот на младите хора не се подлага на такива подробни изследвания, въпреки че всяка година се прави доклад за състоянието на младежта, който се одобрява от правителството и парламента и се набелязват програми как развитието на българите между 15 и 29 г. да се подобри. От години темите, които се разискват във въпросния документ, са едни и същи – употреба на алкохол, трудова заетост, образование, достъп до интернет и мобилни услуги, но не и секс. Което е странно, тъй като според данни на Европейската статистическа служба 8 от всеки 10 българи до 30-годишна възраст живеят с родителите си, и то в пренаселени апартаменти и къщи. Основната причина за това продължително съжителства е липса на средства, но има и немалко “мамини детенца”, които дори когато завършат университет и започнат работа, нямат самочувствие, че могат да се справят сами или пък вече го смятат за абсолютно излишно и самотно особено ако нямат гадже.

Приблизителна представа какво се случва в леглата на нашите младежи дава едно проучване на “Галъп” от март. Според него тези без сексуални контакти намаляват от 21% през 2014 г. на 16 на сто сега. Същевременно обаче процентът на онези, които са имали интимен контакт с повече от един партньор, се увеличава от 40 на 46. Социолозите наричат тази тенденция “сексуално отваряне”, но не изследват по-задълбочено проблема като американските си колеги. Тяхната анкета е концентрирана върху първия сексуален контакт, който за 56% от българите се случва между 15 и 18-годишна възраст, и дали сексуалното въздържание преди сватба е отживелица, като са установили, че това мнение се споделя от 66 на сто при 42% преди 4 г. Заключенията са, че сексуалната разкрепостеност в България продължава да напредва, но без да се навлиза в хомосексуалната сфера, като се използват все повече контрацептиви.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X