Напишете дума/думи за търсене

Причини, поради които с възрастта губим приятели

В ученическите и студентските години обикновено около нас е пълно с приятели, а колкото по-възрастни ставаме, толкова повече се стеснява кръгът от близките ни хора. Психолозите обясняват кои са най-често срещаните причини и как да реагираме.

Прекалено различен начин на живот

Това е една от най-разпространените причини за раздяла между приятели. Например, в студентските години сте делили една квартира, но по-късно животът ви е поел по различни пътища, имате различен стандарт и кариера. Трудно е да продължаваш да дружиш с някого, ако обувките на единия струват колкото заплатата на другия.

Заслужава ли си? Да, ако не се сравнявате и не обезценявате постиженията на другия. Защото именно надменното отношение, а не начинът на живот съсипва приятелството. Намерете (нови) точки на общи интереси – например кулинария, музика, кино и дайте нов живот на приятелството си.

Различни възгледи

Начинът ви на живот като цяло може да е приблизително еднакъв, но възгледите за политика, религия, възпитание на децата или хранене да се различават. Фанатично следваните принципи са разрушили много здрави приятелства – например „Ядеш месо и носиш кожени дрехи – как може да не ти е жал за животните?” или „Взели сте детегледачка – как може да оставиш детето си на чужд човек?”. Всяка тема може да се превърне в „препъни камък”, а споровете да прерастнат в недоволство и отчуждение.

Заслужава ли си? В тийнейджърските години ни се струва, че приятелите мислят като нас – харесваме, ненавиждаме и се възхищаваме на еднакви неща: книги, музика, филми. С възрастта обаче хората се променят и е важно да го осъзнаем навреме. Ако смятате, че приятелят ви е умен човек, значи заслужава уважение на позицията. Ако обаче той (или тя) прави нещо, което не можете да приемете от етична гледна точка, може би е време да сложите край на отношенията си.

Твърде заети сте

Работа, дом, семейство, деца – животът ви завърта така, че с месеци нямате време да се видите с приятелите си. А най-тъжното, че това дори не ви тревожи.

Заслужава ли си? Понякога е необходимо да положите усилия, за да поканите гости или да организирате среща, да напишете съобщение или да се обадите по телефона. Ако общуването продължава да ви носи радост и да ви обогатява, значи си заслужава. Ако не е така, дефицитът на време е просто повод.

Приятелството, проверено от времето, е ценност. Но няма смисъл да поддържате отношения само защото са дългогодишни. Задайте си няколко въпроса, които ще ви помогнат да разберете добре ли е да полагате усилия, за да продължите приятелството си с даден човек: ако сега се запознаете, ще искате ли този човек да ви е приятел; комфортно и интересно ли ви е заедно; уважавате ли го като човек; липсва ли ви, когато не се виждате; важно ли ви е неговото мнение.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X