Напишете дума/думи за търсене

8 признака, че околните ни се качват на главата

Да бъдеш мил е трудно в свят, в който процъфтява кръвожадната конкуренция. Някои хора се раждат с нежни сърца и за нищо на света не биха отказали помощ на нуждаещ се. За съжаление обаче на тях им е по-трудно да виреят според правилата на околните. Прекалено добрите хора в повечето случаи са отхвърлени, приети за даденост и се използват като изтривалки. Най-лошото е, че тяхната замъглена преценка не им позволява да разпознаят тази потенциална вреда за тях.

Тези 8 сигнала ще ви помогнат да разберете дали това се случва с вас.

1. Не може да отказвате

Ако някой дойде и ви помоли за единия ви бъбрек, вероятно ще се поколебаете. Но ако този някой направи печално тъжно лице, като нищо ще извадите органа си и ще му го дадете, само и само за да не страда. Ще кривнете от правилния път за вас, за да направите това, което ви е поискано, дори ако би могло да ви навреди. Това е много вредно, защото хората около вас са свикнали да казвате "да" през цялото време и започват да забравят, че и вие имате чувства.

2. Винаги мислите първо за другите

Поставянето на другите на първо място е добродетел, макар че не е особена практична в днешно време. Ако продължите с тази философия, в един момент околните ще престанат да ви забелязват, а камо ли да ви благодарят. Светът вече не е така устроен. Винаги бъдете първият си избор. Обичайте се. Угаждайте си. Ще живеете много по-щастлив живот.

3. Не казвате какво мислите

Скривате истинските си чувства, за да не обидите някого. Дори и на най-големия тормозител няма да кажете, че е лош човек, а ще му обясните колко прекрасен е светът и има място за всички в него. Не си позволявате да поставяте околните на мястото им, но понякога трябва да изразите своето мнение. В противен случай хората скоро ще забравят, че съществувате.

4. Не знаете как да държите хората на разстояние

Ако бившият ви партньор се появи на прага ви със сълзи на очи, най-вероятно ще го приберете обратно при себе си. Не знаете как да изграждате стени. Маркирайте територията си и бъдете непоколебими. Хората вярват, че каквото и да поискат от вас, ще го получат. Ако някой влезе прекалено много в личното ви пространство, дори не може да го помолите да се отдръпне от страх да не изглеждате прекалено груби. Не позволявайте на всеки да се качва на главата ви. Иначе ще полудеете.

5. Постоянно се извинявате

Има моменти, когато сте казали "съжалявам" за това, че някой около вас е болен, или че е заваляла градушка. Непрекъснато се извинявате за неща, за които дори не са виновни. Така околните много лесно ще ви нарочат за изкупителна жертва. Вашите колеги непрекъснато ще ви топят за собствените си грешки, а вие ще сте този с намалена заплата или понижение. Не позволявайте да бъдете тъпкани по този начин. Извинявайте се само когато знаете, че вината е ваша.

6. Не се противопоставяте на чуждото мнение

Ако някой идиот дойде при вас и нарече Доналд Тръмп най-добрия президент в света, ще кимате съгласително, но най-вероятно ще ви иде да повръщате вътрешно. Не показвате на околните, че имате мнение, различно от тяхното. Смятате, че изразяването му ще ги обиди или ще доведе до загуба на приятелство. Страхувате се от конфликти и негативни чувства. Затова стоите настрани от ситуации, които може да доведат до тях. Ако не спрете да правите това, ще загубите своята идентичност. Представете си, че се оглеждате в огледало и не знаете кой сте. Не позволявайте това да ви се случи.

7. Съгласявате се веднага, а по-късно се проклинате

В края на седмицата сте скапани от умора и мечтаете да се разпаднете на дивана в петък вечер, но получавате покана от приятел за напитка. Съгласявате се отривисто, но след няколко секунди се проклинате за това решение. Въпреки това не си и помисляте да отмените срещата. Да кажеш "не" е едно нещо, но отмятането от вече дадената дума е просто друго ниво на ужас за вас. Ако продължавате така, скоро ще останете без психично или физическо здраве. Престанете да правите компромиси със себе си заради страха си от социално отхвърляне.

8. Никога не показвате, че сте ядосани

Околните буквално биха могли да запалят косата ви, но вие ще махнете с ръка и ще твърдите, че не е проблем. Отказвате да покажете гнева си пред други хора. Предпочитате да чупите посуда и да крещите сами в хола, отколкото да кажете на изразите усещанията си. Спрете да потискате емоциите си и се отървете от тези, които ви карат да се чувствате ядосани и гневни. Ако някой ви е обидил, намерете кураж и му го кажете. Кое е най-лошото, което може да се случи? Да приключите с това „приятелство“? Има и по-страшни неща.

Когато приятелството е проблем

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X