Напишете дума/думи за търсене

Как да вдигнем мъжа от дивана

Едва ли ще се намери жена, която не е обвинявала мъжа си в мързел. И едва ли има мъж, който не се е възмущавал, че каквото и да направи, жена му е вечно недоволна. Защо възниква това неразбиране?

Изразходваме различно енергията си

Сигурно ви се е случвало в живота следното: били сте цяла сутрин с мъжа си на пазара, в супермаркета или сте направили дълга разходка. А когато се върнете вкъщи, той се опъва на дивана, а вие отивате в кухнята да правите обяда. Защо? Нима и двамата не сте еднакво уморени? Не, той е уморен повече. Работата е там, че ако се сравним с бегачи, то мъжът е спринтьор, а жената - бегач на дълги разстояния. Ние сме по-издръжливи. Мъжете имат повече стартова енергия, но нямат тези резерви, които притежава жената, благодарение на мазнините в различните части на тялото й.

Затова ако мъжът ви се върне от работа и веднага ляга на дивана е възможно той наистина да е много уморен, защото е изразходвал там и последните си сили. Какво пък, дайте му възможност да си почине!

Стимул за работа

Най-често жените обвиняват мъжете си в мързел, когато не носят достатъчно пари вкъщи: “Вместо да чакаш да ти повишат заплатата, намери си допълнителна работа”, обикновено нареждат съпругите. Ако този проблем съществува и при вас, помислете си дали вашият мъж иска да работи повече и да носи повече пари. Социолозите са на мнение, че има категория хора, които ниският стандарт на живот не е в състояние да ги накара да се помръднат. Може би вашият мъж принадлежи към тях? Може би жизненото ниво на вашето семейство го устройва?

А може би мъжът ви просто няма стимул да работи повече и да получава повече? Може би вие харчите всичките пари, които той носи, за нови дрехи или за да направите дома си по-уютен - все неща, към които той е съвсем равнодушен. А вие пък не умеете да покажете своята радост от покупките...

Преди да изисквате от мъжа си да изкарва повече пари, замислете се как да го заинтересувате за това. Може би той мечтае за отпуска на море или пък на вилата, където той ще се чувства като господар. Тогава нека да се потруди да постигне всичко това. После, когато постигнете по-висок стандарт на живота и на него това му хареса, вие ще можете да си купите това, което ви се иска. И не забравяйте да му благодарите от сърце, когато носи пари вкъщи.

Не влизайте в ролята на майка

Колкото и справедливи и уместни да са вашите изисквания, мъжът няма да ги изпълни, ако са изречени със заповеден тон. В такъв момент той дори не разбира вашите думи, чува само укорителния тон и чувства, че не го обичат и ценят. И автоматично отказва да направи това, за което го молите. Това е реакцията на момчето в пубертета: колкото повече ме възпитавате, толкова по-лошо ще се държа. Напук на вас! Често съпрузите на такива жени деградират морално, минават в опозиция. Съпротивляват се активно:”Ти непрекъснато ме упрекваш, учиш ме как да живея! Тогава ме издържай, щом си такава грижовна и строга мама!”

Помолете мъжа си за помощ кротко и конкретно. Проявявайте разумна настойчивост. Не бъдете командир, чиито заповеди се изпълняват, без да се разсъждава. Дори и малките неща, които той прави за вас, не възприемайте като нещо нормално, като даденост. Всеки път му благодарете. Тогава е напълно възможно у него да се появи желание да направи за вас нещо по-голямо.

Момче за поръчки

През почивните дни вие се въртите из къщи като хамстер в колело, а благоверният си почива. И вашите молби: “Изнеси боклука”, “Иди до магазина за мляко”, “Изчисти с прахосмукачка” - увисват във въздуха. Домакинството по правило е женска територия. И в него мъжът се използва обикновено като момче за поръчки. А коя глава на семейство би се съгласила да играе тази непрестижна роля?

Най-добре е мъжът да знае какви са точно неговите задължения в домакинството. Нека те да бъдат свързани с техниката. Да завърти прахосмукачката из къщата за него ще е много по-лесно, отколкото да избърше праха от безбройните малки предмети.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X