Напишете дума/думи за търсене

С какво се чисти бялото у дома

Бялото е стил, пространство, въздушност, чистота. Но ако с него е „облепена” меката мебел у дома, може и да си имаме проблеми с почистването. Какви препарати да използваме, за да не роним крокодилски сълзи, че сме направили петънце там някъде по мекото ни удоволствие за почивка?

Петна по дамаската

Преди да си купувате диванче с бяла дамаска, вижте дали възглавниците и основното тяло имат ципче, така че „дрехите” да се събличат и да се перат лесно в пералнята. Ако обаче нямат такава екстра, ви трябват препарати. Някои грабват препарати за килими и дамаски, ако спретнат по невнимание петънце. Вариант е обезмаслител, но по-ефикасни може би са шампоаните за килими и дамаски под формата на спрей. Специалистите по професионално почистване на домовете обаче съветват, ако направим петно да ги викаме, защото те третират зацапаното със специален препарат, който се изплаква и изтегля с професионална машина.

Тоалетно мляко за кожения диван

„Чистила съм белите си кожени столове с всякакви препарати, но най-хубава работа върши обикновено мляко за лице за почистване на грим. Производителят на мебели ми го препоръча. Пробвала съм и разтвор от топла вода и тоалетен сапун, но няма толкова добър ефект”, казва от опит Кристина Иванова от Пазарджик. „По съвет на приятел почиствам белия си диван от естествена кожа с препарат за стъкло: пръскам и веднага бърша”, е открила своя начин Елица Кирилова от Смолян.

Нано гъбата чисти като с вълшебна пръчица

Когато решите да почиствате мека мебел, използвайте нано гъба. Специалната й пореста структура „трие” почти всичко, и колкото и да се ползва, бавно се изтрива. Намокрете я с вода и се залавяйте за работа. Изплакнете, изстискайте и пак действайте! Не забравяйте, че се използва без добавки или почистващи препарати. Тя лесно отстранява молив, флумастер, химикал, петна и ивици върху стени, фасади и подове, остатъци от тапетно лепило, печатарски бои, мастило за печати, застояли остатъци от дъвка, водоустойчив маркер, петна от смола. Използва се за стъкла на прозорци (например за отстраняване на полепнали комари), автомобил (например за вътрешните части и джантите), кожена тапицерия или спортни обувки, посивяла пластмаса, потъмнели метални вещи, маси, столове, шкафове, фаянс, кахлени плочки, ключове, контакти, градински мебели, кухни и бани.

И дървото и слоновата кост могат да блестят от чистота

Някои хора подхранват дървото у дома и му придават нов оттенък с восък за дървени мебели. Нюансът на бяло, който изберете трябва да е близък до този на мебелите. Добър ефект се постига и ако за полиране използвате парцал или четка за мебели. Предлага се и крем за постигане на старинен ефект, който след нанасяне върху дървото, придава блясък и предпазва от петна. Той се нанася преди восъка. Важна роля в поддържането на бялото дърво играе маслото за мебели, което освежава и „черпи” с блясък.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X