Напишете дума/думи за търсене

Какво означава белият цвят?

Това е въпрос, за отговора на който една статия място е свръхнедостатъчно. Понеже се оказа, че то означава най-неочаквани неща, тук ще споменем някои от символичните му смисли, с които различните култури му отдават почит.

Това, което прави бялото неповторимо, е, че то е едновременно всичко и нищо: схваща се и като липса на цвят, и като съединяващо всички цветове от спектъра. Свързването на бялото с мира идва от индианците, които влагали в него идеята за добра воля и щастие. Белият флаг обявява примирие, добра воля, желание за преговори. И до днес бялото знаме символизира осъждането на войната, несправедливостите и жестокостите, признанието на правото на свобода и добър живот. Негови вариации са белият свитък или кърпата, завързана на пръчка. Белият гълъб на Пикасо става световен символ на движението за мир.

В индуизма бялото е един от цветовете на огъня, на първичната обработка, на стремежа към творчество. Френският антрополог Виктор Търнър свързва цвета със социалния опит на хората. Според неговата теория бялото означава семето, съюзът между мъжа и жената, а също и майчиното мляко и свещената връзка между майка и дете.

В древна Юдея бялото е символ на старостта и дълголетието.

В рицарската символика на средновековна Европа го смятали за знак за благородство и висша власт.

Повечето култури го свързват с чистотата, истината и невинността – именно защото не крие в себе си никакъв друг цвят.

Героите от приказките често се стремят към „бялата земя” – което често означава страна, свободна от робство, гнет и налози. „Бяло желязо” пък е това, което е свободно от примеси.

Бялото е още светло, сияйно, прозрачно – носи радост, спокойствие и удовлетвореност.

Тъмната страна на бялото

На Изток обаче то е цвят на траур, тъй като се смята, че ако опечалените носят дрехи в черно, душата на покойника няма да намери покой. В този смисъл белият траур е пожелание и вяра за вечен живот.

Съществува и противоположно значение на бялото като символ на слепота и абсолютна тишина. Отново в източните култури то се смята за символ на ума и коварството. Някои народи смятат, че ако видиш на сън бял кон, това означава приближаваща смърт. В Йоркшир например белият гълъб, който лети в кръг около дома, вещае смърт. Призраците обикновено се изобразяват и живеят във въображението ни във вид на бели фигури. Бялото често се свърза също със сковаващ студ, което му придава известни зловещи оттенъци.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X