Напишете дума/думи за търсене

Сънищата предсказват, ако ги чуем

Сънуваме, че колегата ни е болен, и като разберем, че това наистина му се е случило, започваме да се чудим случайно ли е, или сме имали пророчески сън. На всеки са се случвали подобни неща. Затова решихме да се поровим в дебрите на две различни дисциплини - психологията и езотериката. Какво представляват сънищата, помагат ли ни и как да ги тълкуваме, се опитват да дадат отговор психологът Нина Стойчева от Пловдив и ясновидката Латина от София.

Психологът Нина Стойчева: Сънищата предсказват, ако ги чуем

психологът Нина Стойчева
психологът Нина Стойчева
Г-жо Стойчева, как психологията си обяснява сънищата?

Първият задълбочен труд, в който сънят се разглежда като обект на човешката психика, e на Аристотел - „За сънищата и тяхното тълкуване“. Повече от 2000 г. след него Зигмунд Фройд пише „Не успях да изуча подробно труда на Аристотел, защото нямах нужната подготовка“?!

Сънищата са плод на мозъчна дейност. Като орган мозъкът е еднакъв за всички хора с малки отклонения в обема. И при всички протичат мозъчните процеси - сетивни, когнитивни, двигателни, но по различен начин. Именно тези процеси дават съдържание на сънищата ни. Тогава е интересно от какво зависи, как ще възприемаме реалността, от какво зависят нашите действия и постъпки, нашите познавателни или образователни възможности? Отговорът е - от типа нервна система, от характеровите особености, темперамент, възпитание и, разбира се, генотип. Сънищата са преработка на информацията от деня или от отдавна минало събитие, но оставило своя ярък отпечатък като файл в дълготрайната ни памет. И нещо от реалния живот, но облечено в символи, плод на вътрешна цензура. Може би живеем много паралелни животи и понякога сънища ни показват различни етапи от един и същи живот, което след това тълкуваме като „пророчество“. Това все още не може да бъде доказано.

Дали да вярваме на съновници?

Аз лично не вярвам и ще дам малко по-научно обяснение. За целта ще използвам теорията за НЛП (невро-лингвистично програмиране). От това как или какво мислим (неврочастта), как или какво говорим (лингвистичната част) зависи как ще се „програмираме“ за действие. Сънували сме лош сън и се събуждаме без настроение, а според съновника този сън вещае несполуки, кавги или други проблеми. Ако сме по-суеверни, мисълта ни ще бъде заета с това какво ще се случи днес. Ще бъдем нервни, разсеяни, ще го споделим с познати, като по този начин ще го затвърдим като факт и така емоциите ще вземат връх над разума, а това винаги е нездравословно. В това състояние ще караме колата и напълно обсебени от „очакване“ ще минем на червен светофар – примерно. В службата ще се скараме с началника и т.н. Както е казал Марк Твен: „Лошото винаги идва на глутници.“ И във връзка с казаното по-горе - всеки сам ще реши има ли смисъл да записва сънищата си и да мисли по тях. Целият ни съзнателен живот е подвластен на вярванията и на нагласите, с които не се раждаме, а придобиваме. А съновниците в този смисъл имат голям принос за изграждането. Тези вярвания и нагласи до голяма степен управляват живота на хората.

ясновидката Латина
ясновидката Латина
Ясновидката Латина:
Св. Панталеймон ме излекува, след като го сънувах

Латина, какви са тези нощни преживявания според теб?

Подсъзнанието не спи. То пътува. Докато спим, ние обикаляме други светове. Когато затворим очи, логиката не работи, както е при ясновидството. Подсъзнанието е чисто. Да, има предсказателни сънища, но не всеки ден и предимно по църковни празници, преди Задушница. Тогава Бог или вашият светец иска да ви предпази и затова може да сънувате нещо, за да се подготвите психически. Само тези „нощни филми“, които са много ярки и като се събудите, имате усещане, че сте били там, са показателни. Повтарящите се също подсказват нещо. Иначе хората сънуват често, но и свои преживявания. Някои разбират за своя болест, преди да се е проявила, защото през нощта мозъкът вече дава сигнал, че има проблем. Но един човек сънува мечка, когато е болен, а друг змия. Всеки има свои символи.

Съновниците не са универсални. Затова е хубаво сънищата да се записват. Когато се появи един и същи символ 2-3 пъти, вижте какво се случва след това и ще определите какво значение има за вас. За да запомните случилото се насън, не бива да сменяте позата, като се събудите. А ако сте спокойни и преди да си легнете, помолите за отговор или решение на даден въпрос, ще го получите. В сънищата може да се контактува и с други светове. Всеки носи телепатията в себе си.

Как научи за светците ни от своите сънища?

Като дете много сънувах св. Иван Рилски. Обяснявах на майка, че виждам дядо с дълга остра брада, облечен в черно, с червена препаска и голям кръст на гърдите. Той много ми помагаше. Казваше ми какво ще ми се случи и да не се притеснявам. Майка реши да ме заведе на черква, на тръгване познах светеца на една икона и разбрахме кой е.

Преди години ми бяха поставили тежка диагноза с фатален край. Веднъж сънувах св. Панталеймон. Той ми каза да отида в неговата черква – Боянската, там да му се помоля и ще ме излекува. Оказа се, че там има негови мощи и че той е най-големият лечител в православната църква. Помолих му се и тази болест вече я нямам. Не знам как стана.

След развода с първия ми съпруг дълго не можех да си намеря подходящ партньор. Сънувах св. Мина. Той ми каза да отида в неговия манастир до София, да се харизам (да оставя съдбата си в негови ръце) за 3 г. и той ще ми помогне да намеря мъжа на живота си. Направих го в началото на ноември, като занесох дар на светеца, запознах се с мъжа ми на Нова година и се омъжих за него.

Веднъж на Бъдни вечер сънувах Богородица, която ми каза, че не бива да празнуваме Коледа по това време, защото тя още е бременна. И на 6 срещу 7 януари, когато е руската Коледа, Богородица пак се появи и ми каза, че е родила и тогава да празнуваме.

Как така си разбрала за преражданията си, докато спиш?

Като дете сънувах повтарящ се травмиращ сън как съм в провинциален замък в гористо-блатиста местност, идват войници, убиват всички и мен. По описанието на облеклото и строителството етноложка ни обясни, че през 1650 г. Кромуел превзема властта, избива 1/3 от английската аристокрация и арестува крал Хенри.

Сънувах и как в Египет съм в храм на върха на хълм, облечена в бяла роба с колан от въже. По няколко пъти на ден влизахме в басейна пред храма, за да се пречистим, след това се гримирахме против уроки и за да се пазим от злите сили, и влизахме вътре. Бях жрица и обучавах деца на ритуали и свръхестествени неща.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X