Напишете дума/думи за търсене

Сънищата предсказват, ако ги чуем

Сънуваме, че колегата ни е болен, и като разберем, че това наистина му се е случило, започваме да се чудим случайно ли е, или сме имали пророчески сън. На всеки са се случвали подобни неща. Затова решихме да се поровим в дебрите на две различни дисциплини - психологията и езотериката. Какво представляват сънищата, помагат ли ни и как да ги тълкуваме, се опитват да дадат отговор психологът Нина Стойчева от Пловдив и ясновидката Латина от София.

Психологът Нина Стойчева: Сънищата предсказват, ако ги чуем

психологът Нина Стойчева
психологът Нина Стойчева
Г-жо Стойчева, как психологията си обяснява сънищата?

Първият задълбочен труд, в който сънят се разглежда като обект на човешката психика, e на Аристотел - „За сънищата и тяхното тълкуване“. Повече от 2000 г. след него Зигмунд Фройд пише „Не успях да изуча подробно труда на Аристотел, защото нямах нужната подготовка“?!

Сънищата са плод на мозъчна дейност. Като орган мозъкът е еднакъв за всички хора с малки отклонения в обема. И при всички протичат мозъчните процеси - сетивни, когнитивни, двигателни, но по различен начин. Именно тези процеси дават съдържание на сънищата ни. Тогава е интересно от какво зависи, как ще възприемаме реалността, от какво зависят нашите действия и постъпки, нашите познавателни или образователни възможности? Отговорът е - от типа нервна система, от характеровите особености, темперамент, възпитание и, разбира се, генотип. Сънищата са преработка на информацията от деня или от отдавна минало събитие, но оставило своя ярък отпечатък като файл в дълготрайната ни памет. И нещо от реалния живот, но облечено в символи, плод на вътрешна цензура. Може би живеем много паралелни животи и понякога сънища ни показват различни етапи от един и същи живот, което след това тълкуваме като „пророчество“. Това все още не може да бъде доказано.

Дали да вярваме на съновници?

Аз лично не вярвам и ще дам малко по-научно обяснение. За целта ще използвам теорията за НЛП (невро-лингвистично програмиране). От това как или какво мислим (неврочастта), как или какво говорим (лингвистичната част) зависи как ще се „програмираме“ за действие. Сънували сме лош сън и се събуждаме без настроение, а според съновника този сън вещае несполуки, кавги или други проблеми. Ако сме по-суеверни, мисълта ни ще бъде заета с това какво ще се случи днес. Ще бъдем нервни, разсеяни, ще го споделим с познати, като по този начин ще го затвърдим като факт и така емоциите ще вземат връх над разума, а това винаги е нездравословно. В това състояние ще караме колата и напълно обсебени от „очакване“ ще минем на червен светофар – примерно. В службата ще се скараме с началника и т.н. Както е казал Марк Твен: „Лошото винаги идва на глутници.“ И във връзка с казаното по-горе - всеки сам ще реши има ли смисъл да записва сънищата си и да мисли по тях. Целият ни съзнателен живот е подвластен на вярванията и на нагласите, с които не се раждаме, а придобиваме. А съновниците в този смисъл имат голям принос за изграждането. Тези вярвания и нагласи до голяма степен управляват живота на хората.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X