Напишете дума/думи за търсене

Тълкуване на сънищата без съновник

Сънищата са нещо лично и не могат да бъдат тълкувани по обща схема. Това твърди психоаналитикът Саверио Томасела. Той обяснява, че за една жена да се сънува бременна може наистина да е признак за идващ проблем, както твърди стандартното тълкуване на сънища, но за друга може да е знак за нещо хубаво. Зависи от конкретната жена, от нейните мечти, от състоянието, в което е, дори от филма, който е гледала вечерта преди да заспи. Затова той предлага индивидуален подход към сънищата.

Психоаналитикът подчертава, че сънищата са израз на нашето подсъзнание и не може да бъдат поставяни в калъп – все едно всички хора да имат едно и също подсъзнание. Той предлага на всеки, желаещ да разбере по-добре сънищата си и да изследва тази част от съзнанието си, да започне да води дневник на сънищата.

В него се записват всички сънища, които си спомняте, колкото и объркани и незначителни да ви се струват те, обяснява Томасела. Най-добре е този ритуал да стане неизменна част от вашата сутрин, защото сънищата трябва да се запишат веднага след събуждане, защото след това съществува риск не само да ги забравите, но и да ги преиначите през призмата на рационалното си мислене, подчертава психоаналитикът.

Той препоръчва този ритуал да продължи поне няколко седмици, най-добре дори няколко месеца, за да разполагате с „досие“ на сънищата си. По този начин всеки от нас, без да е специалист и без да използва съновник, ще може да открие връзки между различните сънища, ще си обясни дали някои образи не се повтарят след стресови дни и дали наистина има неща, които сме видели насън, а после са се случили. Единствено така ще можем да направим връзка кой образ какво означава за самите нас и ще можем по-лесно да разпознаваме сигналите на подсъзнанието си.

Саверио Томасела не отрича съновниците, но смята, че поне в началото не бива да се затормозяваме с вече готови значения, защото вместо да открием свещения символ на всеки образ за самите нас, ние ще се обременим с културни традиции и поверия, което всъщност ще ни обърка. Той подчертава, че сънят е нещо лично и индивидуално за всеки човек и няма как и значенията на сънищата да не са различни за всеки един. Затова психоаналитикът ни препоръчва вместо да използваме съновник, да наблегнем на личната, свободна интерпретация.

Освен това той изтъква, че ние самите най-добре се познаваме и много по-лесно можем да открием връзката между сънищата и различни неща, които са ни се случили в далечното или в близкото минало. Той дори предлага по-аналитичен метод и ни съветва да правим равносметки от сънищата си всяка седмица като записваме в колони различни образи и с какво ги асоциираме, какви хора сме сънували и какви чувства те пораждат в нас, какво се видели и какво ни се е случило. Така много по-лесно ще имаме готови схеми за интерпретиране и допълване.

Когато съберем достатъчно информация вече ще сме в състояние свободно да интерпретираме записките си, да намерим връзка между отделни сънища, между събития и подсъзнателни усещания, между образи и тяхното лично значение. Томасела подчертава, че се изисква известно време „тренировки“ и натрупване на опит, но с течение на времето асоциациите и обясненията стават много по-лесно достижими.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X