Напишете дума/думи за търсене

Мистерията, наречена капан за сънища

Оригинален подарък, модерна украса или въздействащ амулет? Каква е символиката им?

Изработени от дърво, мрежа и пера, капаните за сънища са интересно украшение за дома, но всъщност носят скрит смисъл и са свързани с древни индиански легенди. На много места в Северна Америка и до днес се смята, че на всяко новородено трябва да се подари капан за сънища, за да го пази. Традиционен подарък е и на сватби, за да бди над младата двойка.

Традицията води началото си от индианските племена. Легендата разказва за стара индианка, която когато внукът й се изплашил от паяк, не наранила животното, а напротив - дала го като пример за търпение и упоритост, защото всеки ден неуморно плете ли плете. За благодарност паякът й подарил магическа сребриста мрежа, която да пази старицата от злите сили на нощта.

Историята е останала жива и до днес, макар че в днешно време много от хората си купуват капани за сънища не защото вярват в магичната им стойност, а просто защото са модерни и красиви. Но има и такива, които са убедени, че тези амулети наистина ще ги предпазят от лоши сънища, мисли и тревоги през нощта. В миналото се вярвало, че за да действа един капан, той трябва да е изработен от родителите за детето, но в съвременния свят рядко някой ги изработва сам. Днес се спазва правилото, че ако искате да е ефективен един капан, е добре да е изработен от представители на коренното население на Северна Америка.

Всъщност капаните за сънища са кръгли, защото олицетворяват кръговрата на живота. Но освен мрежа, всеки капан има и висящи по него пера. Те не са просто украса, а се смята, че тяхната роля е да усещат хубавите сънища и да ги пускат да преминат към спящия.

Освен това в центъра на мрежата на капаните се поставя перо от птица, но не от каква да е, а от нощна, защото се смята, че единствено тези птици имат контрол над случващото се в мрака. Съществуват и такива варианти, които вместо перо в центъра си имат по едно или по няколко сини мъниста, носещи силата да предпазват от лошите мисли и думи.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X