Напишете дума/думи за търсене

Как да изберем най-подходящите завивки и възглавници

Зимата забърза към нас и мислите ни се движат в посока „топло”. А най-хубаво е, когато у дома е уютно и приятно. Не ни очаква зимен сън както мечките, но определено ще прекарваме повече време в спалнята. Затова е добре да си вземем завивки, възглавници и чаршафи, които да са приятни на допир, да ни носят уют и настроение.

Синтетика срещу перушина

Влизаш в магазина и съвсем се объркваш от разнообразието от десени и материи. Най-добре е предварително да знаеш какво търсиш. Например каква да е дебелината на завивката. Възможностите са - тънка, средна и дебела зимна. Пълнежът обикновено е синтетичен, който е най-евтин и най-лесен за поддръжка или високият клас пух и пера в различни съотношения от 10%, 60% или 90%. Пухът най-често е патешки, но има и гъши. „Важно за тази завивка е да се постави в пералнята с няколко топки за тенис, за да не се степват пухчетата, както и след това да се изсуши перфектно. В противен случай може да се появят миризма и акари. Пухените завивки не се препоръчват за деца до 12 г., защото могат да предизвикат алергия”, обяснява Антоанета Мечкарова – консултант отдел „Текстил за спалня”.

Завивки с целулоза са хит на пазара

От скоро на внимание се радва пухкавата завивка, приятно издута от синтетика и целулоза (позната като лиосел). Това са дървесни частици обработени по специален начин. Материалът е екологичен, тъй като за производството му се използва по-малко вода, отколкото при памука. Завивката е хит, защото отнема влагата при изпотяване и пази тялото сухо. Освен че е мека и удобна, се пере без проблем в пералнята. Някои хора дори не й слагат плик и си я ползват така. „Спя със завивка с лиосел и я предпочитам, защото не запарва, както правят някои синтетични. Същевременно е много пухкава и лека”, казва Йоана Цонева – маркетинг мениджър на IKEA България.

Ако още не сте решили с нещо по-топло или по-леко да се завивате в зимните нощи, вземете т.нар. универсална завивка, която хитро обединява 2 отделни. Едната е тънка и подходяща за лятото, а другата е със средна дебелина, подходяща за пролет и есен, и съединени с копчета двете правят дебеличко и топло покривало. Универсалните завивки също са във вариант - синтетични, синтетика и целулоза и пух и пера.

Възглавницата зависи от начина ви на спане

Пух и пера, синтетика, мемори пяна, тук изборът пак е завиден. За хора, които обичат да спят по корем се препоръчват ниските възглавници, за спящите по гръб – средно високите и за тези, които спят настрани - най-високите. Перат се пак с тенис топки, за да са пухкави след като скокнат от пералнята. Има анатомични за хора с проблеми в гърба, а и не само. Те са с две различни височини в двата си края, а средата е вдлъбната. По-високият край може да се използва за спане настрани, а по-ниската част – за сънища по гръб.

Възглавницата с мемори пяна приема контурите на тялото. Важното е да не се пере, за да не се разделим с нея. В пералнята влиза само протекторът, с който е облечена. Той може да е с памук, с лиосел, има и с терморегулираща подплата, която реагира на температурата на тялото и помага да не се стига до изпотяване. Като заговорихме за протектори да споменем и тези за матрак, които удължават живота му. Той е тънък и се слага върху матрака като шалте. Може да се пере колкото често искате. Благодарение на него хората чувствителни към акари и други алергени могат да са сигурни, че спят на чисто и хигиенично.

Спалното бельо с камгарн и перкал не се мачка

Някои хора си харесват чаршафите от 100% памук и все си купуват от тях, но новаторите ще се зарадват на завивки с комбинацията от памук и лиосел, или пък със 100% лиосел. Последните по вид чаршафи се доближават по качество на тези от сатениран памук. А те държат лидерството по лукс и красота, защото сатенираният памук е 100% памук, но обработен по специален начин, за да се постигне това бляскаво покритие. Интересни и практични са иновативните чаршафи от камгарн и перкал. Камгарнът е пресукан памук. Перкалът също е обработен по специален начин памук с фино тъкани нишки, които създават мекота, гладкост, но и чувство на прохлада. Спалното бельо с камгарн и лиосел се харесва от тези, които не обичат да гладят, защото и след пране материите не се мачкат. Да отделим и заслужен ред на чаршафите от чист лен. Той диша и притежава много добри абсорбиращи свойства по отношение на влагата. И е устойчив на петна. Съответно цената му е най-висока, така че му слагаме царската корона. А що се отнася до разцветките при спалното бельо, те са безброй, но ще внесете чудно коледно настроение в дома си с мотив в шотландско каре.

За да покриете леглото, така че да има естетичен вид като от списание, вече има не само кувертюри, но и разноцветни одеялца. Търсите ли нещо за сгряване избирайте между вълна, вълна и полиестер или вълна и акрил, който не позволява на вълната да се свие при пране.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X