Напишете дума/думи за търсене

Как да подберем перфектното спално бельо

Известно е, че прекарваме в сън една трета от живота си, а качеството на съня зависи пряко от леглото, възглавницата, завивката. Финалният щрих е спалното бельо – то може да бъде както граховото зърно, измъчващо принцесата, така и черешката на тортата на нощния отдих.

Размерът има значение

Идеалният здрав сън е от първостепенно значение за здравето – през нощта всички процеси, които протичат в тялото ни, са насочени към възстановяване на органите. А постоянното недоспиване вреди както на здравето, така и на красотата. За да си осигурите спокойствие, подберете точно размера на чаршафите – според матрака и завивките, и на калъфките – според възглавниците. В противен случай дребните несъответствия ще ви измъчват незабележимо, дори и да се опитвате да не им обръщате внимание. Някои фирми дори предлагат изработване на спално бельо по поръчка, за да отговаря напълно на вашия индивидуален случай.

Изкуствено не означава синтетика

При избора на материя обърнете внимание на три основни параметъра: какъв е материалът, каква е плътността му, какъв е методът на тъкане на плата.

Влакната може да бъдат естествени, изкуствени или синтетични. Всяко от тях има своите плюсове и минуси. Така например естествените материи (памук, лен, коприна) не предизвикват алергии и дразнене, позволяват на кожата да диша, попиват влагата, но същевременно лесно се мачкат. Синтетичните влакна (полиестър, акрил, найлон) не се мачкат, цветовете им са устойчиви, но пък не позволяват на кожата да диша и лесно се наелектризират. Изкуствените влакна се смятат за най-оптимални (бамбук, вискоза, сатен) – те притежават всички плюсове на естествените и синтетичните тъкани – не се мачкат, не предизвикват алергии, позволяват на кожата да диша, може да бъдат боядисвани в различни ярки цветове. Освен това изкуствените материали са по-плътни и здрави и притежават антибактериални свойства.

Броят на нишките на квадратен сантиметър оказва въздействие на това доколко тъканта е мека и издръжлива. Колкото по-висока е плътността на преплитане, толкова по-дълго ще ви служи бельото. Например сатенът е с голям брой нишки (250–300), което означава, че няма да се скъса дори и след 10 години. Именно големият брой нишки придава на сатена характерния блясък. Сатенът представлява един от типовете сплитане на нишки, използван при изработване на спални принадлежности. Тъканите с този тип сплитане са винаги много гладки и здрави, тяхното изработване е трудоемко, но с високо качество. Заслужава си да се инвестират средства, тъй като може да се използва дълги години.

По-евтините платове са направени с т.нар. сплитка лито – това е най-популярният и лесен за производство плат, от него се прави около 80% от спалното бельо. Използва се главно при натурални тъкани – памук, американ, лен. Това бельо е малко по-грубо на допир и се износва по-бързо.

Избор на цветове

Изборът на цветове е не по-малко важен от материята. Може би ви е известно, че когато човек се намира в стая с преобладаващо червен цвят, дори и при загасена светлина, кръвното налягане се повишава. А това означава, че е възможно да имате проблеми със заспиването с червено спално бельо.

Доказано е, че по-светлите нюанси на синьото настройват организма за спокойствие и почивка, тъй като пулсът, кръвното налягане, честотата на дишането и функцията на бодърстване се понижават.

Жълтите оттенъци помагат да се свали напрежението и повишават настроението в мрачните дни.

Зеленото е цветът на здравето. Указва успокояващо въздействие на нервната система, помага за облекчаване на мигрената и депресията, за отстраняване на умора и безсъние.

Различните нюанси на сивото също успокояват нервите и спомагат за създаване на усещане за защитеност. Според психолозите сивото е отлично лекарство срещу безсъние.

Ако не може да направите избора си в цветното море от спално бельо, заложете на класиката – белият цвят. Спалното бельо в бяло се вписва идеално във всеки интериор и не уморява очите.

Важно

Като цяло, за да не нарушите интериора на спалнята си, избирайте спално бельо в неутрални цветове – сивото и бялото са чудесен фон и се вписват във всеки стил. Повечето дизайнери препоръчват да използваме спално бельо в нежни, деликатни тонове. Може също да поставите в спалнята аксесоари от различни материали – например плетени кошници или огледални повърхности, за да получите усещане за уют и същевременно за простор. Поставете акцента на цветовата палитра върху декоративни възглавници и килими, за да освежите интериора.

Не претоварвайте спалнята с изобилие от материи, цветове и вещи – това е вашето лично пространство за почивка и то трябва да бъде максимално комфортно и спокойно.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X