Напишете дума/думи за търсене

Съвети за спокоен сън за цялото семейство

Все повече хора се оплакват от проблеми със съня, а това, според лекарите, означава рискове за здравето, лошо настроение и понижена работоспособност.

Научете се да се отпускате

За вас, както и за децата ви вечерните часове не бива да се превръщат във време за забавление и изразходване на енергия. Бурните игри и почистването на дома са за през деня, а вечер трябва да дадете на тялото и ума си спокойствие. Сърфирането в интернет, игрите на таблета или смартфона, гледането на новини или екшъни може да предизвикат безсъние. Вместо това почетете на себе си или на детето книга, послушайте приятна, спокойна музика. След като си легнете, пробвайте първоначално да напрегнете всички мускули, а след това постепенно да ги отпуснете, като започнете с главата и завършите с пръстите на краката. Така ще постигнете състояние на абсолютен покой на тялото.

В здраво тяло – здрав сън

Доброто здравословно състояние е залог за добър сън. А то се постига с балансирано хранене и движение. Всеки ден консумирайте зеленчукови салати с растително масло, заменете бялото брашно с пълнозърнесто, не пържете продуктите, а ги приготвяйте на пара или във фурната. Една вечерна разходка на чист въздух е чудесно решение срещу безсънието. Доказано е, че хората, които правят релаксиращи йога упражнения преди лягане, имат не само по-здрав, но и по-продължителен сън от останалите.

Уютна спалня

Спалнята е мястото, което се свързва с тишина, спокойствие и безопасност. Непременно си осигурете удобно легло и комфортно спално бельо. Чудесно действа ароматерапията. Използвайте ароматни масла от лавандула, роза, лайка.

Топъл душ преди лягане

Топлата вода помага да се отпуснат мускулите на тялото и същевременно „отмива“ натрупаните през деня негативни емоции. Поставете си за задача да мислите само за приятни неща под душа – развихрете въображението си, помечтайте, решете какво искате да ви случи на следващия ден.

Повече кислород

Знаете ли, че дамите от френския кралски двор нареждали на прислугата да слага нощем до леглото им купа с лед, защото били наясно, че прохладният въздух осигурява млада кожа и здрав сън. Днес лекарите са категорични, че оптималната температура за спане е 18–20°С. Създайте си полезния навик винаги да проветрявате спалнята преди лягане – дори и навън да е много студено. Ако времето позволява, оставяйте прозореца леко отворен през цялата нощ, за да дишате свеж въздух.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X