Напишете дума/думи за търсене

Как да подберем цветовете в интериора - първа част

От цветовете около нас зависи не само възприятието на света, но и настроението и дори самочувствието ни. Правилно подбраните цветове у дома са важни, за да умеете да по-пълноценно да възстановите силите и енергията си. Необходимо уточнение, че всеки човек възприема цветовете по различен начин, затова ви предлагаме основните им значения, а окончателният избор е нужно да направите според личните си предпочитания.

Оранжево

Този цвят разкрепостява – както във физически, така и в духовен план. Предразполага към общуване, създава доверителна атмосфера, спомага за хармонизация в отношенията. Използвайте го в помещенията, където се събира цялото семейство – в гостната или трапезарията. Стимулира умствената дейност и интелекта, така че е подходящ за кабинета и стаята на ученика. Но ако е основен цвят в интериора, може да предизвика агресия. Когато искате да си починете, не се застоявайте в оранжеви помещения.

По фън шуй: Насища с енергия, повдига настроението, дарява увереност, помага за ползотворна работа.

Бяло

Белият цвят у повечето хора предизвиква асоциации с чистота, свежест и прохлада, често символизира бодрост и здраве. Главното му достойнство е, че отразява светлината, прави помещението по-светло и има свойството зрително да увеличава пространството. Препоръчва се за малки помещения, където има недостиг на светлина – например в банята или в малка кухня. Единственият му недостатък е нуждата от често почистване (това се отнася в най-голяма степен за меката мебел). Допълнителен плюс е, че е прекрасен фон за ярки детайли в интериора.

По фън шуй: Означава чистота и свободно пространство, символ на добро и справедливост. Придава бодрост, подбужда към действия, концентрира вниманието. Не се препоръчва за спалнята, тъй като не влияе добре на интимната атмосфера.

Черно

Всеки цвят в съчетание с черното става по-ярък и изразителен. Но изобилието от този цвят в интериора се препоръчва само в помещения, където има изобилие от светлина. Ако харесвате черния цвят, може да го съчетаете с огледална повърхност. Черното поглъща светлината и намалява пространството, благодарение на което с негова помощ може визуално да коригирате помещението.

По фън шуй: От една страна означава пустота и отрицание, но от друга може да отнеме умората. Не бива да се го използвате прекомерно в интериора.

Сиво

Този цвят има много оттенъци и може да използва за фон. Също както бялото и черното, той се отнася към универсалните цветове, които се съчетават добре с почти всички други. Сивото е спокойно и неутрално, но и малко скучно, затова не прекалявайте с него. Затова пък е отличен фон за други предмети в интериора. Например, на светлосиви стени може да поставите солидна мебел или ценна картина. Ако искате да отслабнете, пробвайте да оформите кухнята си в сиво – така ще се за застоявате в нея по-рядко.

По фън шуй: Това е цветът на практичността и разсъдливостта, на вниманието и недоверието. Подходящ е за тези, които обичат да се усамотяват. Погасява напрежение, но има риск да породи скука.

Червено

Много хора свързват този цвят с богатство, разкош и красота. Той има способността да възбужда и да повишава настроението. Ако подберете правилно нюансите, може да оформите в него хола, кухнята или гостната, но не го използвайте в детската стая и спалнята, тъй като тези помещения трябва да са в успокояващи оттенъци. Ако интериорът ви е в хладни тонове, малко червено ще му придаде уют. Внимавайте с този цвят в стаите, където живеят възрастни хора, тъй като той има способността да повишава кръвното налягане.

По фън шуй: Много активен цвят, означава радост, веселие и страст, придава сили, стимулира, помага да се прояви решителност.

Жълто

Това е най-топлият цвят, тъй като се асоциира със слънцето. Отличен избор за стаи със северно изложение. Жълтото подхожда на хората, които водят активен начин на живот, добавя бодрост и оптимизъм. Психолозите твърдят, че топлите оттенъци повишават апетита, затова са подходящи за кухнята – особено, ако не сте много добри в кулинарията. Жълтото стимулира процеса на познание и развива интелекта, затова е подходящ избор за детската стая. Но истината е, че има някои нюанси на този цвят, които може да предизвикат раздразнителност и нервност.

По фън шуй: Символ на радост, хармония и веселие. Смята се за цвят – антидепресант, внушава бодрост и оптимизъм, помага да постигнем успех.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X