Напишете дума/думи за търсене

Защо бялото в интериора винаги е на мода (галерия)

Използването на белия цвят в интериора е вечна класика, която внушава чистота, спокойствие, хармония. Станал особено популярен за оформяне на дома преди около век, особено в Европа и Америка, цветът не е излизал от мода и вече дава безброй възможности за комбинации. Защото ако в миналото се е смятало, че белите неща у дома са много лесни за замърсяване, то днес благодарение на новите технологиите в материалите, това е забравен проблем.

Основните предимства са отличното му съчетаване с останалите цветове, както и фактът, че визуално разширява пространството. Ако сте твърдо решени да имате интериор в бяло, е добре да знаете, че за да не се удавите в еднообразие, е разумно да използвате различни текстури и повърхности – гладки, грапави, лъскави, матови, включително що се отнася до текстила и аксесорите. По този начин отблясъците на светлината ще се отразяват по различен начин, което ще добави разнообразни оттенъци.

И все пак е добре да имате цветни добавки в белия интериор. Ако решите това да са топли тонове – червено, оранжево, кафяво, дори жълто, то го направете в помещение, което по принцип е по-студено или със северно изложение. И обратно – за по-топлите и силно осветени от слънцето стаи, заложете на добавки в синьо, зелено, сиво.

Ако искате да внесете усещане за разкош, можете да добавите виолетово в интериора, но без да прекалявате, за да не обезличите бялото. А пък ако смятате, че помещението с преобладаващо бяло има нужда от нотка свежест, то допълнете със синьо. Цветът внушава въздушност и лекота, а ефектът е визуално разширяване на пространството. Дизайнерите обаче съветват да не добавяте синьо в кухнята, защото това понижава апетита.

Любителите на червеното трябва да са спокойни, защото комбинацията с бяло е класика и винаги ще е на мода. Червен предмет или друг елемент може да се превърне в акцент на интериора, стига да е съобразен с текстурите, местоположението, размера. Комбинацията бяло с червено дори е смятана за кралска и за придаваща лукс в обстановката. Обичайно дизайнерите предлагат белия цвят като фон, на който слагат червени мебели например. Но има и по-смели решения, когато ситуацията е обратната. Специалистите препоръчват комбинацията да се използва в дневната или кухнята, но не и в спалнята, за което стана дума и в предишен материал.

Бяло и сиво е напълно възможно съчетание за помещение, в което искате да си починете след тежък работен ден, дори за спалнята. Не мислете, че това е скучно, напротив. Сивото има качеството също да разширява визуално пространството и да носи успокоение. И макар в миналото да е бил натоварен с негативни асоциации, днес дизайнерите го използват често и го смятат за символ на стил и класа.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X