Напишете дума/думи за търсене

Червени детайли в интериора (галерия)

Когато става дума за изполването на червения цвят в интериора спорове винаги има. Той е топъл, вълнуващ и открояващ се и най-често се свързва с агресия, огън, любов, страст, дори с вулгарност. Има качеството на дневна светлина силно да привлича вниманието, а на по-тъмно да стеснява визуално пространството и дори да предизвиква чувство на клаустрофобия.

Още от древни времена червеният цвят е смятан за символ на власт, лукс, богатство, но и на разврат. Достатъчно е да си припомним червените килими в държавни институции или на големи кинофестивали, или на церемонията по връчването на наградите „Оскар“. А също и популярността на червените фенери и свързаните с това плътски удоволствия.

Но сега става дума за домашния интериор, в който заради далеч по-малкия мащаб трябва да внимаваме с употребата на червеното. Дизайнерите съветват това да става чрез ярки акценти сред по-неутрални цветове. Например с червен абажур, възглавница на дивана или малък килим.

Вече споменахме, че цветът стеснява визуално пространството, особено на по-слаба светлина и особено, ако стена е боядисана по този начин. У някои хора може дори да се появи чувство за опасност или безпричинна тревожност, включително заради усещането за нещо неизвестно в мрака.

Ако все пак държите много на червеното, е най-добре да го използвате основно в дневната. Тъй като цветът е динамичен и подбужда към активност, се смята, че може да провокира по-оживени разговори и весело настроение.

В детската стая е най-разумно в червено да е кътът за игра, за който споменахме в предишна публикация, че трябва да е точно обособен. Така малкото дете интуитивно ще е по-активно на това място.

Този ярък цвят обаче е много подхоящ за кухнята, защото подканя към повече активност още от сутринта. Като се има превид, че кухнята и трапезарията са добре осветени, отблясъците на лампите върху червеното създават чувство на празничност особено вечер край масата.

Ако в дома има стая, която е особено студена, е добре интериорът в нея да бъде решен в червено, въпреки минусите изброени по-горе. Защото това ще засили чувството за уют и ще накара обитателят й да не се излежава много.

При желание да внесете нотки на разкош и държите точно на червеното, то непременно го комбинирайте със златно. Погледнете във филмите и картините за крале и кралици и ще видите, че това е най-популярната комбинация за родените със „синя“ кръв.

В никакъв случай не декорирайте в червено спалнята си. Дори и най-търпеливите хора започват да се уморяват, ако ден след ден спят в помещение в този цвят. Твърде е възможно дори да станат раздразнителни. Внимавайте също и с осветеността на стаята, без значение дали е спалня или дневна. Не е добра идея да боядисате в червено стената, която е пряко огряна от слънцето и ако е с южно изложение, защото това ще носи усещане за изгаряне.

И все пак червеният цвят има много плюсове, също и много оттенъци, които можете умело да използвате и съчетавате с други. Бялото е идеалният му спътник, защото разширява пространството и откроява мощта на червеното със свежестта си.

Отлична е комбинацията между сиво и червено, като в последите години тя е много популярна и за декориране на банята. Може обаче да се използва и в спалнята, стига да се подбират варианти с по-приглушено червено към розово, което всъщност би подействало успокояващо. Прекрасна е комбинацията и с млечни тонове, а също и с бежово, като последното също се вписва в идеята за царственост и власт.

Снимки designmag, pinterest, hometrendesign

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X