Напишете дума/думи за търсене

Кои цветове уголемяват и смаляват стаята

Всеки човек има любими цветове. Обича ги и ги облича с удоволствие. Изразява себе си чрез тях или намира уют и спокойствие в компанията им. Домът не прави изключение. И той е подвластен на цветовите предпочитания на обитателите си. Може и да не е научно доказано, но багрите в дома въздействат на настроението и имат отношение към характера и поведението ни. Не случайно казваме, че побеляваме от страх, позеленяваме от яд, посиняваме от студ. Цветовете имат значение.

Най-добрият начин за постигане на цветова хармония в дома е комбинирането на топли и студени цветове.

- Топли - червено-оранжево, оранжево, жълто, жълто-зелено-  Студени – лилаво, синьо, синьо-зелено

- Неутрални – черно, бяло, сиво

-----

Оранжевото и жълтото правят малките помещения по-малки, а големите – по-уютни.

Студените цветове действат успокояващо, разширяват пространството оптически, но обичат добре осветени помещения. В тъмна среда с недостатъчно светлина може да помрачат настроението на обитателите си.

Черното и бялото в домашния декор са класика. Няма как да сбъркате с такъв интериор, винаги е на мода. Друг е въпросът, че всъщност те не са цветове по дефиниция. Нюансите им обаче може да топлят или да носят усещането за хлад. И не забравяйте да добавите акценти. В ярки и наситени цветове. Не само, че отварят черно-белите пространства, но им придават чар и стил.

-----

Стените и тавана, боядисани в един и същи цвят, издължават силуета на малкото помещение.

Кое е първото? Стената или мебелите

Не избирайте обзавеждането у дома по цвета на стените, а обратното. В повечето случаи ремонта на жилището включва подмяна на настилките и една ръка боя, а мебелите остават същите. И често се оказва, че не вървят на новите нюанси. За това изберете цветове, които да хармонират на мебелировката, да я допълват или да са в приятен контраст. Не пропускайте декоративните възглавници на дивана. С тях може да свържете и най-далечните по цвят кътчета в стаята.

Подберете цветовете и според предназначението на помещението.

- Всекидневната, където се събира семейството, може да понесе повече и по-светли цветове.

- Не натоварвайте сетивата си с изобилие от краски в зоната за отмора.

- Детската е задължена да е шарена и пъстра, но от практична гледна точка, белите стени не са й пръв приятел. Всяко пръстче там е отпечатък. Тъмният паркет пък е като лупа за всяка власинка от плюшена играчка.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X