Напишете дума/думи за търсене

Какъв цвят в интериора подхожда на характера ви?

В голяма степен дизайнерите са и психолози, които при оформянето на интериора се ръководят от модата, желанието и характера на собственика.

Възможно е обаче крайният резултат да не отговори напълно на очакванията. Затова е добре всеки да премисли добре предпочитанията си и не на последно място целите, които си поставя, правейки промяната. Защото е известно, че различните цветове провокират различни действия и настроения.

Творчество

Оранжевият цвят стимулира въображението и творческия потенциал. Може да го използвате, ако искате да почувствате увереност в своите сили и да стимулирате младостта на духа си. Това е цветът на смеха, усмивката и празника и може да го използвате например на стена в детската стая, подложка за компютърната мишка, дъска за закачване на съобщения в офиса или у дома.

Успех

Зеленото е цветът, който се асоциира с растежа, подновяването, издигането, здравето. Според психолозите при наличието на този тон в интериора човек по-лесно разгръща таланта си и развива нови способности. Но освен това подобрява физическото състояние и помага на човек да се чувства по-свеж и млад. Затова спокойно може работният стол да е зелен, също както портфейлът или входната врата. А защо не и посудата или кърпите в банята.

Спокойствие

Светло синьото носи чувство за хармония, сваля напрежението и успокоява ума. Внушава лекота и равновесие. Наличието на елементи в интериора с такъв цвят ще помогне за освобождаване от агресията и нервното напрежение. Това би могло да е покривалото на леглото, част от тавана, декоративни възглавнички.

Концентрация

Жълтият цвят повишава способността за задържане на вниманието и за съсредоточаване. Стимулира мозъчните рецептори, повишава интуицията и подвижността на ума. Добра идея е в жълто да е поставката за моливи и химикалки на бюрото, както и други предмети в работното пространство. Може да се прояви и по-голяма смелост със стена в жълто или декорации в този цвят.

Бордо

То е цветът на страстта и помага за разкриване на чувствеността и сексуалността. Ако се включи като акценти в интериора, ще помогне за освобождаване от емоционалните задръжки, които пречат за изразяването на чувствата. Изключително подходящи са елементите в този цвят за спалнята.

Ред

Тъмносиньото се смята за цвят, който подканя към действие. Прочиства ума и мотивира за избавяне от излишното, включително мисли и вещи. Психолозите съветват човек да се облича в тъмносиньо, когато му предстои да вземе важно решение. Като акценти у дома може да се използва под формата на настолна лампа, кош за дрехи, голям поднос и др.

Одухотвореност

Светловиолетовото е символ на въздържаност и одухотвореност. Помага за придържане към плановете. Смята се за цвят на мъдростта, който абстрахира от излишни емоции. В същото време предизвиква съчувствие и състрадание. И големи елементи в интериора няма да са в повече, напротив, ще провокират позитивни

усещания.

Енергия

Червеното е известно като стимулиращ цвят, подбуждащ даже към безстрашие и храброст. Препоръчва се да се използва в интериора, ако на стопанина не му достига увереност. Но не бива да се прекалява с него, защото провокира и агресия. Затова трябва добре да се прецени къде, как и колко да се използва.

Любов

Мнозина може да се изненадат, че цветът, който я стимулира, е розовото. То е мек и нежен тон, който открива сърцето, защото предразполага към емоционален комфорт. Затова е разумно да се използва на местата в дома, където най-много има нужда от възцаряването на хармония.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X