Напишете дума/думи за търсене

6 начина да разчистим ненужните вещи

Новата година е чудесен повод да предприемем освежаваща чистка в дома и да се избавим от купищата излишни вещи – например дрехи, които си стоят в гардероба и не сме обличали с години, чакайки да отслабнем, бижута и аксесоари, които са ни омръзнали, или мебели и уреди, които отдавна не ни вършат работа. Така че излекувайте се от носталгията, запретнете ръкави и се настройте да разчистите сметките си със старото – за посрещането на новото по достоен начин. Предлагаме ви няколко идеи за справяне с ненужните вещи.

Извадете всичко от гардероба

Вероятно за целта ще трябва да предвидите поне половин ден, но усилието си заслужава. Извадете всичко от гардероба и разделете съдържанието на три купчини. В първата сложете дрехите, които носите често. Във втората – дрехите, в които се съмнявате: тук попадат дънките, купени преди 4 години от разпродажба (само заради изгодната им цена) с надеждата, че ще ги носите, когато свалите онези 2–3 см около талията; любимите ви рокли, на които обаче все не им идва отново модата; дъждобранът в неоново розово, който не отива на нито една друга дреха в гардероба, и обувките на токове, които са толкова неудобни, че ви е трудно дори да стоите в седнало положение с тях. В третата купчина сложете всичко, за което баба ви би казала: „От това ще излязат добри парцали.” Добавете тук без съжаление тениската с огромно петно от вино и панталона, чийто крачол е наръфан леко от кучето – наясно сте, че нищо не може да ги спаси. Запазете само първата купчина.

Раздайте или продайте

Ако имате запазени маркови дрехи, опитайте се да ги пласирате на някого. Може и директно да ги дарите на нуждаещи се хора: най-лесно е да ги изперете, да ги опаковате и да ги сложите до кофите за боклук. Още един вариант е да ги предложите в магазини за дрехи втора употреба; или пък се възползвайте от предложението на някои модни марки да рециклират старите ви дрехи, срещу което ще получите отстъпки за новата им колекция.

Направете събитие в социалните мрежи

Ако нямате време да занесете вещите в магазин или пък количеството е твърде голямо, направете събитие във Facebook: снимайте дрехите и предметите и поканете хора, които смятате, че ще се заинтересуват от тях. Освен че ще се позабавлявате онлайн, може да намерите нови приятели, докато разчиствате гардероба.

Благотворителност

Винаги има хора, които се нуждаят от топли и здрави дрехи. Опаковайте ги и ги занесете в „Червения кръст”, в някоя черква, благотворителна организация или приют за бездомни животни. Може палтото на детето ви, което вече не му става, да зарадва многодетна майка. Старото спално бельо ще свърши чудесна работа в приюта за бездомни кучета, а книгите, които само събират прах в библиотеката, може да дарите в болница – за да разведрят болните, които лежат там. Може да потърсите в интернет адреси на старчески и детски домове, да се свържете с тях и да попитате приемат ли дарения и от какво имат нужда.

Доверете се на професионалистите

Потърсете в интернет координати на фирми, които се занимават професионално със събиране и извозване на стари дрехи и мебели. В повечето случаи услугата е безплатна, а всичко, което трябва да направите, е да съберете,да сортирате и даопаковате в кашони и чували вещите, от които искате да се освободите.

Направете купон с елементи на размяна

Така ще ударите два заека с един куршум. Направете парти вкъщи и предварително обявете темата: всеки гост е длъжен да си тръгне с подарък. Ако решите, че искате да замените старите вещи с нови, поставете условие всеки да носи собствени вещи за размяна. Кой знае – може колежката ви отдавна да мечтае за малката черна рокля, която ви е омръзнала до безобразие – а вместо нея вие да се сдобиете с прекрасната й цикламена чанта. Не забравяйте предварително да изперете и да изгладите дрехите и да сложите бижутата в красиви кутийки – гостите ви не бива да имат усещането, че са попаднали в долнопробен магазин за дрехи втора употреба. Задължително осигурете по чаша вино – за да не се смущават и да „осиновят” бързо вещите, които са си харесали.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X