Напишете дума/думи за търсене

Основни грешки за съня на детето

Особено когато детето ви е малко, е много важно да спазвате някои правила, свързани с неговия здрав и редовен сън. Този път обаче няма да ви предложим правила, а ще ви помогнем да ги намерите, виждайки своите грешки.

1. Пропускате рутината преди заспиването

Както възрастните, така и малките деца имат нужда от известно време, докато заспят. Тоест необходима е подготовка, а много майки си я спестяват. Специалистите съветват един час преди да искате вашето бебе да заспи, да започнете с рутинните приготовления – затваряне на завесите, къпане, оправяне на леглото, масажи, четене на книжки и т.н.

2. Игнорирате сигналите, че му се спи

Децата си имат така наречения прозорец за сън, когато организмът им има нужда те да спят. Ако го пропуснете, има опасност малчуганът изобщо да не заспи. Трябва да сте много внимателни за сигналите на тялото му – те може да са търкане на очичките, мрънкане и пищене, забавяне на скоростта, с която извършват дейностите си, прозявки, загуба на интерес към хора и играчки.

3. Внимавайте с приспиването

Свикнали сме, че бебетата трябва да се приспиват, като например ги носим на ръце, масажираме гръбчето им, пеем им и т.н. Всъщност това са вредни навици, защото невинаги ще имаме силите или времето да извършваме тези ритуали, а те ще са необходими на нашето дете, за да заспи, щом веднъж свикне с тях. Затова най-добре е да го сложите сънливо, но будно в креватчето му и да го оставите да се успокои само.

4. Преминаване в голямо креватче твърде скоро

Най-добре е преходът да е постепенен, защото всяка промяна е стресираща за малкото същество. Например смъкнете първоначално оградката донякъде, след това поставете край леглото табуретки, а накрая просто разхвърляйте възглавници по земята, за да е напълно безопасно, ако детето ви реши да излезе от кошарата. Ако има място в стаята, поставете и голямото легло, и кошарата и постепенно преминавайте от едното в другото. Например в началото може вие да четете от леглото и постепенно да слагате малчото за лека дрямка в него, докато накрая съвсем не се освободите от бебешката кошара.

5. Слагате го да спи където и да е

Струва ви се, че то спи дълбок сън в колата или в детското столче, поставено така удобно до вас в ресторанта? Не, лекарите казват, че в такива ситуации мозъкът не си почива пълноценно. Детето ви има нужда от позната среда, тишина и спазване на един и същи час за спане.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X