Напишете дума/думи за търсене

Така отслабваме, докато спим

Може би ви се струва невероятно, но според лекарите е напълно възможно да отслабнем по време на сън. Не ви обещаваме, че за една нощ ще свалите няколко килограма, но правилният и здрав сън ще ви помогне да нормализирате обмяната на веществата и така да с избавите от наднорменото тегло.

Специалистите твърдят, че няма вълшебна нощна диета, а правилно отношение към режима и менюто. По време на сън на всеки час изгаряме 50 – 60 калории. Но за да протича този процес, е нужно да спим пълноценно и не по-малко от 8 часа всеки ден. Желателно е да си лягаме преди полунощ – именно тогава в организма ни метаболизмът протича пълноценно. При по-малко от 5 часа сън започва да с синтезира хормонът грелин, който стимулира апетита, и същевременно значително се съкращава производството на хормона лептим, който отговаря за обменните процеси.

До какво води недостигът на сън

Дефицитът на сън води до забавяне на реакциите не само при умствените процеси, но и при сигналите за насищане – в резултата на което мозъкът разбира по-късно, че гладът е утолен. При недоспиване се уморяваме по-бързо, поради което по-често се „подкрепяме” с храна.

Ако искате да отслабнете, докато спите, не забравяйте за достатъчното количество кислород. Температурата в помещението не бива да е по-висока от 20 градуса. Не пийте преди лягане твърд алкохол и не пушете – при наличието на алкохол и никотин мозъкът по-трудно се насища с кислород. Освен това, алкохолът и цигарите са силни стимулатори, също както кафето, черният чай, шоколада и джинджифила.

Вечерно меню

Вечерята трябва да бъде лека, а последният прием на храна е най-добре да е 2–3 часа преди лягане. Но имайте предвид, че това ограничение не се отнася за болните от диабет.

Вечер избягвайте храните с високо съдържание на калории и въглехидрати. Спагетите карбонара или месото с пържени картофи не е най-добрият избор за вечеря. Гответе и консумирайте продукти, които се усвояват бързо: салати, риба, кисело мляко. Добър избор са леката протеинова храна и фибрите. Оставете плодовете за закуска, заради повишеното съдържание на глюкоза. Чаша кисело мляко преди лягане ще ви осигури спокоен сън и добър метаболизъм.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X