Напишете дума/думи за търсене

Английска диета топи килограмите

Чуеш ли думата диета, косите ти настръхват - чака те глад. Какво ще кажете обаче, ако ограниченията са само два дни в седмицата? Това вече е по-поносим вариант. Диетолозите все по-често се стараят да подобрят програмите си, като максимално ги приближават към обичайното меню. Така и организмът, и психиката не изпитват стрес.

Един от тези поносими и ефективни методи за отслабване е диетата 5:2. За авторството и спорят няколко специалисти и дори цял институт - по проблемите на стареенето в Балтимор. Широка популярност обаче добива с документален филм на ВВС през 2012 г.

Системата е ефективна заради простите физиологични процеси, на които залага. Мазнините в организма изгарят само тогава, когато се изразходва повече енергия, отколкото се приема. При това средната величина на тези разходи се изчислява не за денонощие, а минимум за три дни.

Принципи

Пет дни се храните нормално, като приемате около 2000 кал. През следващите два сте подложени на изпитание - позволени са ви не повече от 500 кал. за жените и до 600 за мъжете.

Основното правило е тези разтоварващи дни да не са един след друг. Можете например да изберете вторник и събота или които и да е други два дни според ритъма ви на живот. Тези кратки стресове са по-ефективни, отколкото продължителното гладуване, защото организмът няма време да се адаптира, да включи защитите си и отслабването да спре.

Има още едно условие - да издържите 12 часа между двата приема на храна в разтоварващите дни. Точно такъв срок е необходим на организма, за да превключи от режим натрупване на мазнини към изгаряне. Идеалният вариант е закуска в 7 и вечеря в 19 ч. Разпределете дажбата по равно.

Избор на меню

Диетата ще работи само ако в менюто ви присъстват полезни храни. Бързите закуски, мазните, пържените, тестените и алкохолът не се препоръчват. Яжте по-често месо и риба, млечни продукти с ниско съдържание на мазнини, свежи плодове и зеленчуци.

Тези, които искат да свалят килограми, трябва да се придържат към стандартната схема 5:2. Ако целта ви е само да поддържате формата си, може да експериментирате с по-щадящ режим - 7:1 или дори 10:1.

Как да преживеем глада

За да не ви изкушават околните с разни вкуснотии, споделете за своя нов режим на хранене. Възможно е много от тях да ви подкрепят и също да се включат.

Винаги си приготвяйте предварително продуктите за разтоварващите дни. Така няма да се оправдавате сутринта, че нямате какво да ядете. Обратното също е важно - изяжте предишния ден всичко изкушаващо, за да не се подмамите и да нарушите програмата.

Подправките ще ви помогнат да подобрите вкуса на храната в дните за гладуване.

В критичните дни си организирайте плътен график с работа и забавления, за да не мислите за храна.

В разтоварващите дни не правете силови тренировка, а само кардио.

Примерно меню

План 1

1-и ден (490 кал.)

Закуска: Порция овесена каша с вода, 40 г пълнозърнести крекери, 1 ябълка (190 кал.).

Вечеря: Парче пилешко филе без кожата, приготвено на грил или на пара с малко зехтин и подправки, 1 кайсия (300 кал.)

2-и ден (500 кал.)

Закуска: Омлет от 2 яйца с 30 г сирене и 1 среден домат (290 кал.).

Вечеря: 100 г немазна риба, приготвена на пара, 1/2 кайсия (210 кал.).

План 2

1-и ден (500 кал.)

Закуска: 2 варени яйца и филийка ръжен хляб (200 кал.).

Вечеря: Крем супа от броколи с подправки, 100 г варени пилешки гърди (300 кал.).

2-и ден (550 кал.)

Закуска: 200 г нискомаслена извара с подправки, 1 кайсия (200 кал.)

Вечеря: Филийка пълнозърнест хляб с тънко резенче шунка и 30 г кашкавал, 100 г варен ориз и 1 домат (350 кал.).

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X