Напишете дума/думи за търсене

Тънкости на отслабването след 40

40 не е никак лоша възраст в живота на жената – за разлика от по-младите си години, тя вече е по-уверена, спокойна и сигурна в уменията и качествата си. За нещастие точно тогава, за да се развали идилията, метаболизмът се забавя и започва издайническо натрупване на излишни килограми. Как да запазите добрата си форма, без да изгубите душевния комфорт и да навредите на здравето си?

Жените на тази възраст видят доста активен начин на живот – между работата, семейството и социалния си живот. Но заради промяната в процесите на обмяна на веществата, често самочувствието се понижава. Ако не се консумират достатъчно течности, тялото започва да се дехидратира. Освен това, са необходими повече калций и протеини и по-малко мазнини. Затова много диети, включително и най-рекламираните, на тази възраст са неефективни и дори опасни, особено ако са кратки и строго ограничаващи.

Грешки при корекция на фигурата

Много жени след 40 изпадат в паника заради рязкото качване на килограми, които като че се появяват от нищото. Хранителните навици не са се променили, но излишните мазнини упорито отказват да се стопят. В резултат на това някои започват резки ограничения в храненето, стигащи до пълен глад. Това е най-неприемливият метод за отслабване, който може да доведе до сериозни здравословни проблеми. Диетите с пълно изключване на мазнините водят до нарушения в синтеза на половите хормони – тогава климаксът ще настъпи по-рано, ще се понижи либидото и удоволствието от секса. Освен това рязкото отслабване води до обезводняване на организма и отпускане на кожата на гърдите, лицето и шията.

Как да отслабвате правилно

Преди всичко е необходимо да посетите личния си лекар за обща оценка на здравословното ви състояние. Ако няма никакви противопоказания, най-добрия вариант е с помощта на диетолог да определите своето идеално тегло и калоричността на храната, която трябва да консумирате. Не се стремете да си върнете килограмите, които сте имали преди 15 години – с възрастта е нормално лекото покачване с 3–5 кг. Така че, спомнете си с какво тегло сте се чувствали най-комфортно и прибавете няколко килограма. Относно калориите, ориентировъчно са ви нужни около 1500 ккал на ден, но диетологът ще ги сметне най-правилно.

За 40-годишните е особено актуално правилото „не се храни след 6 вечерта”, а самата вечеря трябва да се състои от леки и диетични продукти. Два пъти седмично наблягайте предимно на плодове, зеленчуци, кисело мляко и извара. В менюто ви е задължително да присъства рибата, която съдържа омега-3 мастни киселини. Диетолозите препоръчват да преразгледате баланса между мазнините и протеините – след 40 организмът започва да изпитва дефицит на протеини и излишък на мазнини. Но помнете, че не бива да изхвърляте мазнините от менюто си, а просто да ги ограничите.

Спортът е изключително важен, тъй като без тренировки тялото губи тонус, мускулите атрофират и се трупат мазнини. Това обаче не означава да се тормозите с фитнес или аеробика, ако не са ви на сърцето. Йога пилатес и аква аеробика са отлични варианти. Помнете, че и на 40, както и на 20, най-важното за отслабването е правилната мотивация.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X