Напишете дума/думи за търсене

Плюсове и минуси на модерната алкална диета

В последно време много се заговори за алкалното хранене. Някои смятат, че за да се алкализира организмът ни и да стоим далеч от болестите, трябва да ядем единствено сурови плодове и зеленчуци, а други смятат че е нужно да хапваме и храни, които подкиселяват организма като месото, защото също е полезно. Кои са плюсовете и минусите на това хранене и добре ли е ако се придържаме крайно към него, обяснява специалистът по хранене и натурален атлет (спортист, който не взема анаболни стероиди и хормони – бел.авт.) в категория бодифитнес Камелия Димитрова от Варна.

Камелия, какво представлява алкалното хранене и модно ли е в момента?

Алкалният режим на хранене е поредният моден хит. Основава се на pH на кръвта. Когато показателят е 7, говорим за неутрално pH, по-ниско от 7 е киселинно, над 7 е алкално. Дали една храна е алкална или киселинна се определя от минералното й съдържание. Калий, натрий магнезий, калций са основи. Хлор, йод, сяра, фосфор – киселинно образуващи.

Може ли да имаме изцяло алкален режим и да живеем пълноценно – да работим, да спортуваме, да гледаме деца? Виктория Бекъм, която се придържа към него, няма ли нездравословен вид?

Много звезди са поддръжници на този режим на хранене – Виктория Бекъм, Гуинет Полтроу, Кирстен Дънст. По мое мнение, най-голямото доказателство за здравословен живот е външният вид на човека. Тук наблюдаваме един блед, нездрав външен вид, липса на мускулатура. Този режим на хранене е подобен, дори напълно препокриващ се с веганството.

Кои храни са алкализиращи?

Плодовете, зеленчуците и някои билки са алкализиращи, а кафето местните протеини, животинските мазнини, синтетичните витамини, лекарствата и термично обработената храна са подкиселяващи. Независимо с какво се храним, в тялото ни има механизми, които поддържат постоянно pH на кръвта, благодарение на запасите ни от алкални елементи. Тялото ни е една съвършена машина. Подлагането й на крайности може да наруши нейния баланс. Отхвърляйки месните протеини и мазнини, отхвърляме и нашия източник на витамини от B групата и незаменими аминокиселини.

Кремена Димитрова
Кремена Димитрова

Съвременният живот ни предлага все нови и нови режими на хранене, но този на нашите прадеди не е ли най-добър за нас, като се има предвид, че в България и до днес имаме дълголетници?

Нека погледнем как са живеели нашите баби и дядовци. Те дори не са познавали повечето болести, които са масови в момента. Хранели са се със сезонни зеленчуци и плодове, приготвяли са зимнини и са отглеждали животни. Много от тях в момента са столетници и почти не познават доктори. Можеш да детоксикираме организма си не като го подлагаме на глад и на вегетарианство, а като спрем да консумираме храни, които съдържат емулгатори (Е-та), изкуствени оцветители и аромати. Храната ни трябва да е разнообразна, добре балансирана и да внимаваме с количествата. Както казва Айнщайн: „Гениалните неща - са простичките неща“.

Лимоните едни от най-алкализиращите храни ли са?

Лимоните са една от храните, които са най-силно алкални, поради високото си ниво на алкални микроелементи.

Кои храни се подреждат по алкална сила след лимона?

Следват го ананасът, морковът, цвеклото и канелата. След тях в скалата по алкалност са всички зеленолистни – маруля, спанак, магданоз и др.

Кои храни са силно киселинни?

Най-силно киселинни са свинското, телешкото и агнешкото месо. Следват пилешкото, пуешкото и морските дарове. Ако не искаме да консумираме никакви киселинни храни, следва да се откажем от мляко, яйца, сирене, сметана, кисело мляко, краве масло, зехтин, олио, кафе, всички видове брашно, мед, всички ядки освен кашу и бадеми и шоколад. Следователно остава да консумираме салати в суров вид, плодове и вода.

Каква промяна настъпва с продуктите след термична обработка?

При термична обработка повечето храни губят своите алкални свойства. Най-често срещаните заблуди за алкалната диета са, че тя влияе върху pH на кръвта, че лекува рак и води до трайна загуба на тегло, а че киселинните храни водят до остеопороза. Алкалната диета се основава на вярването, че храната е способна да променя pH на кръвта, а това вече разбрахме, че е невъзможно.

А полезно или вредно е да приемаме синтетични витамини?

Синтетичните витамини ни осигуряват попълването на липси в зимния период, когато отсъстват в храната ни. Витамините, плодовете и зеленчуците се синтезират от слънцето и когато продуктите са отгледани в парници, съдържат полезни вещества в минимални количества, да не говорим колко пълни са с нитрати. Зеленчуците, които се внасят от други държави, са откъснати преди много време и в тях не са останали почти никакви витамини.

За още практични съвети, интервюта с кулинарни блогъри, срещи със специалисти по здравословно хранене и вкусни предложения търсете списание "Рецепти за здраве"

В новия ни брой ще намерите неустоими идеи, с които ще впечатлите и най-големия гурман.
Ще научите какви са правилата на идеалната здравословна вечеря, ще разберете как да се храните преди и след кардио тренировка.
Ще ви споделим най-примамливите рецепти за постни бисквити, както и ще открехнем вратата на периодичното гладуване или т.нар. фаст.
Ще продължим да ви запознаваме с азиатските кулинарни дебри благодарение на тайландската кухня, ще ви представим левурдата – суперхраната на келтите, ще ви предложим и меню за помладяване.
Традиционно сме помислили за вегетарианците и за тези от вас, които предпочитат нисковъглехидратното хранене.
Тук са и вкуснотиите от специалната ни рубрика „В кухнята на баба“.
Наш специален гост е Бени от блога In The Beni's kitchen, която с лекота върти от баници до нежни десерти, а на корицата ни изкушава желиран свински език, приготвен от Вики – перфекционист в кулинарията, която ни допуска до своя вкусен свят благодарение на Good to the last drop.
В броя ще откриете идеи за ефектни салати, питателни супи, вкусни предястия, впечатляващи основни гозби и фантастични десерти.
От д-р Бари Фурнаджиев ще научите чай от какво трябва да се пие задължително при грип и настинка. А рецептите, които не бива да пропускате, са над 100!

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X