Напишете дума/думи за търсене

д-р Ваня Евтимова: Клеевата тинктура е чудо за болното гърло

Дъждовете и снеговете дойдоха и с тях - настинките и гриповете. Въпреки че вариантите им растат, може да ги избегнем, ако спазваме съветите на д-р Ваня Евтимова, д. м., специалист по вирусология, имунология и хомеопатия. Тя обяснява кои са актуалните болести за пристъпващия към нас зимен сезон.

д-р Ваня Евтимова
д-р Ваня Евтимова
В момента върлува стомашно-чревен вирус. Същият ли е от лятото?
Ентеровирусите са основните причинители на заболявания през летния сезон. Размножават се в червата и от храносмилателния тракт може да преминат в кръвта. Това ги прави особено опасни заради възможността да засегнат сърцето, мозъка, панкреаса. Високите температури през тази есен са много благоприятни за развитието и циркулацията им сред населението и до днес. Обикновено чревните инфекции протичат сравнително леко и за 2-3 дни организмът се справя сам. Възрастните ги преболедуват сравнително по-леко от децата.

Да пазим ли диета, ако ни нападне такъв вирус?
През първите 10-12 часа се приемат само преварена вода и чайове от мента, лайка, шипка, джоджен и оризова вода, които действат успокояващо на чревната перисталтика. Нека се пият разтвори за орална рехидратация, за да не се стигне до обезводняване. Важно е да се спазва строга диета със сухар, препечени филии, солети, обикновени бисквити. Ако заболяването продължи по-дълго, има фебрилитет (състояние с висока температура), изхожданията и повръщанията са повече от 5 до 10 пъти дневно, налага се специализирана лекарска помощ.

Има ли начин да се опазим от зимния грип?
Характерно за грипните вируси е, че имат мощта много бързо да предизвикат епидемия. По време на циркулацията си вирусите променят своя състав, те непрекъснато еволюират и това ги прави устойчиви на лекарствени въздействия. Грипните вируси отделят тежки токсини в организма и човек се чувства доста по-болен, отколкото при обикновено респираторно заболяване. Изведнъж усещаме силна отпадналост, главоболие, висока температура. Хрема, кихане, кашлица и запушен нос се появят след третия ден. Добавят се и различни възпаления на горните дихателни пътища. Има мерки, които се предприемат при започнало заболяване - те са най-ефикасни в първите часове на грипната инфекция. Оставане на легло, приемайте горещ билков чай с мед и лимон и лека храна, симптоматични средства срещу температура, хрема и кашлица,ограничете контакта с околните. Но основната борба с грипа е в системното поддържане на добър имунен отговор чрез своевременна профилактика, правилно хранене и здравословни навици.

При лечението на грипа как най-бързо се сваля температура или е по-добре да не я сваляме в началото?
Високата температура е защитна реакция на организма срещу инфекциозните причинители и подпомага ликвидирането им. Принудителното й сваляне с антипиретици (лекарства, понижаващи температурата) удължава периода на боледуване. То се налага при деца, склонни към термични гърчове или при определени заболявания. Кашлицата е рефлекс за отстраняване на секрети, мъртви клетки, бактерии и чужди тела от лигавицата на бронхиалното дърво. При грип кашлицата често е мъчителна заради плътния и жилав секрет по дихателните пътища. Предписват се лекарства, втечняващи секрета или потискащи кашлицата.

В момента има ли вирусна ангина, която се лекува с антибиотик?
Има вирусни ангини, такава е херпангината. При отслабен имунитет след вирусната инфекция може да се насложи бактериална и това да се прояви като тежка ангина. Но при различни вирусни причинители, засягащи горните дихателни пътища, сливиците също реагират с възпаление и дори се образуват гнойни налепи. Но е известно, че синтетичните антибиотиците не са заплаха за вирусите. А противовирусен и антибактериален ефект имат природните антибиотици - чесън, алое, ехинацея.

Какви природни или хомеопатични методи помагат при болки в гърлото?
Добър ефект за системна профилактика на носната и на устната лигавица имат капки и гаргара с клеева тинктура, разтворена в сребърна вода. Удивително добре действа и екстрактът от семки на грейпфрут, приложен според указанията. На разположение в аптеките са и множество хомеопатични медикаменти с имуноукрепващо действие или за повлияване на определени симптоми при катари на горните дихателни пътища - осцилококцинум, силицея, сулфур, фитолака, меркуриус солубилис и др.


за още практични съвети, полезна информация, вкусни предложения, интервюта със специалисти по здравословно хранене и срещи с любими кулинарни блогъри търсете списание "Рецепти за здраве"

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X