Напишете дума/думи за търсене

Отслабването е възможно и без диета

Много съвременни диетолози твърдят, че има хора, при които диетите причиняват единствено стрес за организма, без да водят до трайно отслабване. Ако сте от тях, няма смисъл да се измъчвате – по-добре е да предприемете цялостна стратегия, относно начина си на живот, благодарение на което ще поддържате оптимално тегло. Предлагаме ви няколко основни принципа, които ще ви помогнат да отслабнете без диета.

Продукти с малко калории

За да поддържате хармонична фигура, е необходимо всекидневно да включвате в менюто си нискокалорийни продукти. Например, сокът от лимон не съдържа нито една калория и е отлично диуретично средство, освен това е богат на витамин С. Може да подправяте с него салатите, а кората му придава на ястията приятен вкус. Използвайте само нерафинирани растителни масла – захтин, шарлан и т.н. На закуска хапвайте нискомаслено кисело мляко – то съдържа протеини, калций и цинк.

Шампион сред нискокалоричните продукти е краставицата – в нея има по-малко от 12 калории за 100 г. Зелето е идеална храна за тези, които се опитват да отслабнат – в него няма калории, но предизвиква усещане за ситост. Ограничете консумацията на сол, тъй като тя задържа течности в организма. Когато я използвате, слагайте йодирана сол – тя стимулира обмяната на веществата.

Разтоварващ ден за мързеливи

Един ден в седмицата минете на разтоварващ режим. Това ще ви помогне за 1 месец да свалите около 6 кг. През този ден опитайте да засищате глада си с напитка, приготвена по следната рецепта: сложете в термос 1 с.л. черен чай и залейте с 1 л горещо мляко. След 30–40 мин напитката е готова за консумация. През разтоварващия ден може да консумирате айран или да хапнете малко варен ориз и сухи плодове. Не яжте през тези дни ябълки, тъй като те само засилват апетита.

Кажете „да“ на супата

Диетолозите са на мнение, че супата е най-подходящото ястие за тези, които искат да отслабнат. Разбира се, става дума за вегетарианска супа или за бульон от нетлъсто месо. Основното и качество е, че запълва голяма част от стомаха и създава усещане за ситост. Ще й придадете пикантен вкус, ако добавите магданоз, естрагон, копър.

Френски тайни

Тайната на французойките е в отказа им от консервирани продукти, сол и остри подправки) черен пипер, оцет, горчица). Старайте се възможно най-рядко да включвате в менюто си месо, животински мазнини, захар. Редовно включвайте в менюто си пълнозърнести храни и продукти, богати на фибри.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X