Напишете дума/думи за търсене

С обемната диета слабеем с 1 кг на седмица

Американски здравни експерти се заеха със задачата да изследват диети и тяхната полезност и ефикасност. Параметрите, по които са оценявани различните режими на хранене, са леснота на спазване, хранителни стойности, безопасност, ефективност в загубата на тегло и в превенцията от диабет и сърдечни заболявания.

предимства

ситост

нищо не е забранено

недостатъци

времееко приготвяне на ястията

ако не харесвате плодове, зеленчуци, супи, не е за вас

Тип: балансирана

Цел: загуба на тегло

Твърдението: ще отслабвате по 1 кг на седмица

Теорията: Хората имат склонност да консумират едно и също количество храна всеки ден, независимо колко калории има в нея. Храни, които имат по-малко калории, но са засищащи с тяхната плътност, ни дават чувство за ситост и облекчават тялото ни с няколко килограма. Плодовете и зеленчуците са идеални, тъй като засищат, но не ни товарят с излишни калории. Половин килограм моркови съдържа толкова калории, колкото 30 г фъстъци.

Как работи

Храната е разделена на 4 групи.

Категория 1 (с много ниска плътност) съдържа плодове и зеленчуци без нишесте в тях, обезмаслено мляко и бульони.

Категория 2 (с ниска плътност) включва нишестени плодове и зеленчуци, зърнени храни, корнфлейкс и мюсли, нетлъсто месо, варива и спагети.

В категория 3 (средна плътност) има месо, сирене, пица, пържени картофи, салати с дресинг, хляб, гевреци, сладолед и торта.

Категория 4 (висока плътност) е пълна с крекери, чипс, шоколадови сладки, бисквити, ядки, масло и олио. Трябва да се набляга на първите 2 категории, да следите размерите на порциите в третата категория и да сведете храните от категория 4 до минимум. Всеки ден трябва да закусвате, обядвате и вечеряте. Трябва да имате две междинни закуски и се позволява един десерт. Колко точно ще следвате Обемната диета зависи от вас.

Ще отслабнете ли

Най-вероятно. Диетите, богати на храни с нискоенергийна плътност, засищат въпреки малкото си калории.

Съществуват ли рискове за здраве

Обемната диета е особено почитана от медицинската общност заради доброто й влияние върху сърдечносъдовата система. Консумирането на плодове и зеленчуци и на пълнозърнести храни, но бедни на наситени мазнини и сол, е един от най-добрите начини да държим нивата на холестерола под контрол, както и това на кръвното налягане. Този хранителен режим е подходящ за деца и тийнейджъри.

Лесна ли е за спазване

Тъй като Обемната диета не е измислена да изключва цели хранителни групи, шансовете да я докарате до самия й край, са наистина големи.

Ситост

Със сигурност няма да ви стърже стомахът. Плодовете, зеленчуците, супите, пилешкото, морските дарове и бобвите растения контролират апетита.

Скъпа ли е

Не се изискват никакви екзотични съставки, които да натежат бюджета ви.

за още срещи с любими кулинарни блогъри и известни личности, които са виртуози в кухнята, практични съвети, вкусни предложения и интервюта със специалисти по здравословно хранене търсете списание "Рецепти за здраве" 

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X